Guernica - et uforgængelig minde fra den spanske borgerkrig

Et symbol på baskisk frihedstrang

Byens Guernica i Baskerlandet kom for alvor på verdens landkort under den spanske borgerkrig den 26. april 1937, hvor byen blev udsat for et terrorbombardement af den tyske Condor legion.

I kampen mellem Francos nationalistiske side og den republikanske regering støttede Guernica den republikanske side og var et symbol på den baskiske frihedstrang. Derfor blev byen udset som et mål for republikanerne og Franco besluttede her at give en lærestreg til sin fjende og den baskiske bevægelse. Guernica og byens befolkning blev udsat for et flere timer langt bombardement, hvor Condor legionen kastede bomber med det resultat, at over 1.600 civile blev dræbt og byen lagt i ruiner.

Begivenheden er gengivet af den spanske maler Picasso, der som støtte på den republikanske side, udødeliggjorde terrorbombardementet med sit maleri ”Guernico”. Maleriet kan i dag ses på Reina Sofia museet i Madrid, men i Guernica finder der en kopi udført som en flisemosaik. På grund af rettigheder må vi ikke vise en gengivelse af Picassos maleri, men i stedet viser vi et symbol herpå, som er lavet i naturen på vores billede øverst på siden.

Byen Guernica blev grundlagt tilbage i 1366, og symbolsk har der gennem tiderne været afholdt rådslagninger under et gammelt egetræ. Selvstændighedsfølelsen har alle dage været stor, så både byen og egetræet har længe været et symbol for den baskiske kamp for selvstændighed. Symbolet med egetræet har været fastholdt siden 1400-tallet, så i dag kan I finde resterne af det næstældste egetræ beskyttet af et mausoleum med søjler, og herfra er historien ført videre med nye egetræer fra det gamle træs agern.

En stærk historie og et godt symbol på den baskiske styrke og vedholdenhed.

Kort

Vis på kort