Las Setas de Sevilla

Gåtur midt i Sevillas skyline

Lige dér, i Sevillas historiske bymidte, vokser 30 meter høje paddehatte ind i himlen. Las Setas de Sevilla er et arkitektonisk unikum - en imponerende bygning med vaffellignende træstrukturer, der mest af alt minder om seks enorme svampe. Det giver et sus i maven at stå midt i foreningen af gammelt og nyt, på byens tag, hvor de bølgende gangstier inviterer dig op i de højere luftlag og serverer Sevilla for dine fødder.

Inspiration

Et skattekort af sydspanske oplevelser

Fra gadeplan kører en rulletrappe langsomt ned under svampenes udspring, til en lobby i kælderniveau, hvor to spejlbelagte elevatorer fører dig fire etager op til de svungne gangstier. Når du står på toppen af den organiske trækonstruktion åbner Sevillas taglandskab sig i et 360 graders panorama. Mod syd troner den nyklassiske kirke Iglésia de San Idelfonso og barokke Iglesia Parroquial de Santa Cruz op over byens tage, mens katedralens kirketårn La Giralda og spirene fra Plaza de España bryder horisonten. Fra toppen af Las Setas får du en smagsprøve på byens mangefacetterede arkitekturudbud.

I kælderen finder du byens Antiquarium, hvor du kan opleve knap 5000 kvadratmeters arkitekturhistorie med imponerende ruiner fra romerske huse, kakler og springvand helt tilbage fra det 1. århundrede. På gadeplan findes et af verdens mest moderne fødevaremarkeder, Mercado de la Encarnacíon, og på den anden side af Calle Imagen mimer pladsens buede blomsterbede Las Setas’ organisk bølgende struktur, mens smaragdgrønne palmer vejer i vinden.

En demokratisk skyggeplads midt i Spaniens stegepande

I 2006 blev byggeprojektet ”Metropol Parasol Project” igangsat som en del af fornyelsen af Plaza de la Encarnación. Arkitekten bag, den tyskfødte Jürgen Mayer, ville skabe en skyggegivende bygning til befolkningen in den stegende bymidte i Sevilla. Mayers bygning skulle være tilgængelig for alle. Han ville kreere en katedral uden vægge, og tegningerne til de seks parasolkonstruktioner var inspireret af hvælvingerne i Sevillas katedral.

I 2011 blev den samlede bygning indviet, og i dag kan du nyde skyggen under de sammenvævede træpaneler, der bærer de bølgende gangstier. Las Setas de Sevilla er verdens største trækonstruktion, og de specielle fletlignende træværk skaber et legende spil mellem lys og skygge.


"Las Setas føles l  Gem indgangsbilletten - den giver rabat på køb i tagbaren."

- Ruddi, rejsespecialist i Aalborg


Kort

Vis på kort