Lugo - byen med den romerske bymur

Over 2 kilometer romersk bymur

Byen Lugo i Galicien er synonym med sin romerske bymur, der siden den romerske tilstedeværelse har omkranset og beskyttet byen. Lugo har med sin strategiske placering på en bakke ved floden Miño været et vigtigt militært og administrativt center, så det var naturligt at det var her den romerske hærfører Paulus Fabius Maximus på ordre fra kejser Augustus grundlagde en by mellem år 15 og 13 f.Kr.

Byens mest markante minde fra den romerske periode er bymuren, der blev bygget i det 3. og 4. århundrede. Den er lidt over 2 kilometer lang, og med en højde på ca. 10 meter adskiller den i dag det historiske kvarter med de senere udvidelser af byen. Muren er tilgængelig hele vejen rundt om byen, så den bedste måde at starte jeres besøg her er at tage en runde. Så får I på ene halv times tid både et overblik over det historiske centrum samt en ide om hvor velbevaret bymuren er og hvorfor den er UNESCO verdenskulturarv.

I får adgang til det gamle Lugo og byens gågader gennem en af de ti byporte i muren, og her skal I specielt lægge mærke til Porta Miñá, som traditionelt blev brugt af pilgrimme på vej mod Santiago de Compostela.

Indenfor bymuren finder I et net af stille små gader og stræder, der afbrydes af byen pladser som fx Plaza Santo Domingo med rådhuset og Praza Pio XII med byens katedral og biskoppens hus. Rundt om det trekantede Praza do Campo, der tidligere var det romerske forum og senere et middelaldermarked, finder I fortsat et livligt handelsområde samt byens turistkontor.

Og når I er i byen, så husk at lægge vejen forbi en af de hyggelige tavernaer og tag tid til en tapa og et glas lokal vin.

Kort

Vis på kort