Etelhem Krukmakeri i Etelhem

Gotlands ældste krukkemageri

I Etelhems Krukmakeri i den lille by Etelhem ca. midt på Gotland kan man opleve keramikfremstilling på nært hold. Etelhems Krukmakeri har også en butik med et meget bredt udvalg af keramik. Krukkemageriet blev grundlagt i 1889 for at fremstille brugsgenstande til gotlændingene.

Frem til 1700-tallet blev det meste keramik importeret til Gotland, men den daværende landshøvding for Gotland ønskede en lokal produktion af bl.a. tegl og kakler og inviterede derfor krukkemagere til øen. Tyske krukke- og kakkelovnsmagere flyttede til Visby, og det var en efterkommer af en af disse, der i 1889 startede Krukkemageriet i Etelhem, som i dag er Gotlands ældste krukkemageri. I 2001 blev krukkemageriet fredet.

Etelhems Krukmakeri ejes af keramikeren Torleif Solberg, som begyndte at dreje ler allerede som 13-årig og siden lærte håndværket på Cappellagården på Øland, som er et uddannelsessted for bl.a. kunsthåndværk. Som 19-årig købte kan Krukmageriet i Etelhem. Om sommeren lejer især yngre keramikere sig ind i værkstedet, hvor de er med til at sprede kreativitet på stedet.

I krukkemageriets butik kan man derfor finde krukkemageriets egne produkter af over 20 forskellige keramikere. Det betyder et meget stort og varieret sortiment hvad angår stilarter, farver, former og materialer. Og har man lyst, kan man for et beskedent beløb prøve at dreje selv.

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie