Göta Kanalen ved Linköping

7 sluser og 19 meter

Linköping, ca. 100 km nord for Vimmerby er den største by i Östergötlands Amt og den femte største by i Sverige. Linköping ligger ved E4, der fører op mod Stockholm. Sveriges næststørste kirke, Linköpings domkirke, med en højde på 107 meter, er Sveriges bedst bevarede middelalderlige katedral. Den blev bygget i kalksten omkring 1230-1500. I centrum lidt øst for katedralen finder du Stora Torget med caféer og udendørs siddepladser. Her i centrum er den gamle bydel godt bevaret med brostensbelagte gader og flere smukke træhuse, selv om en brand i det 18. århundrede ødelagde middelalderbyen.

Göta Kanal
Göta Kanal blev anlagt i begyndelsen af 1800-tallet forbinder et antal søer og floder og udgør den vigtigste del af den 614 km lange vandvej, som går fra Göteborg på vestkysten via Göta älv og Trollhätte kanal, og gennem de store søer Vänern og Vättern til Söderköping ved Østersøen.

Göta Kanal er 190 km lang, af hvilke 87 km blev gravet eller sprængt og har en bredde på 7-14 m og en maksimumdybde på omkring 3 m. Kanalen strækker sig fra Sjötorp ved Vänerns østbred i Västergötland, går via søen Viken til Vättern og munder ud i Slätbaken i Östergötland.

Sluserne nord og syd for Linköping
Nordøst for byen, ved søen Roxens vestlige bred, ligger Bergs Sluser og Carl Johans Slusetrappe, som er en af Göta Kanals største attraktioner: En slusetrappe med syv sammenkoblede sluser, som hæver/sænker bådene næsten 19 meter. Fra byens centrum og sydpå leder omkring 15 sluser gennem Kinda Kanal, der før i tiden var en vigtig transportvej.

Kort

Vis på kort