Groddagården på Gotland

Centrum for spillemandslivet

Groddagården i Fleringe på det nordlige Gotland var i mange år beboet af velhavende handelsmænd. Fra slutningen af 1700-tallet blev gården centrum for spillemandslivet på det nordlige Gotland, og den tidligere gæstgivergård var beboet af en spillemandsslægt, Groddakarlene. De var dygtige violinister og komponerede mange sange, som endnu spilles.

Den mest kendte af spillemændene var ”Grodd-Ole” som også var en dygtig lirespiller (en lire er et strengeinstrument der stammer fra 900-tallet). Liren gik i arv til Grodd-Oles yngste søn Jacob Godman. Den sidste spillemand i denne spillemandsfamilie var Jacobs ældste barnebarn kaldet Grodd-Jaken.

I over 150 år var gården gæstgiveri, og der kom mange rejsende til gården. På gården blev der serveret mad og brændevin, der var underholdning og mulighed for at overnatte, men da Grodd-Jaken døde i 1948, sluttede spillemandslivet på Groddagården. Gården er i dag hjemstavnsmuseum, og traditionerne holdes i live med folkemusik om sommeren. Den gamle lire blev i 1875 skænket til museet Fornsalen i Visby.
 

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie