Groddagården på Gotland

Centrum for spillemandslivet

I mange år var Groddagården i Fleringe på det nordlige Gotland beboet af velhavende handelsmænd. Fra slutningen af 1700-tallet blev gården centrum for spillemandslivet på det nordlige Gotland. Dengang boede Groddakarlene her, som var en spillemandsslægt. De var dygtige violinister og komponerede mange sange, som endnu spilles.

Den mest kendte af spillemændene var ”Grodd-Ole” som også var en dygtig lirespiller (en lire er et strengeinstrument der stammer fra 900-tallet). Liren gik i arv til Grodd-Oles yngste søn Jacob Godman. Den sidste spillemand i denne spillemandsfamilie var Jacobs ældste barnebarn kaldet Grodd-Jaken.

Groddagården var i over 150 år gæstgiveri, og strømmen af rejsende var stor. Her blev serveret mad, brændevin, underholdning og mulighed for at overnatte. Da Grodd-Jaken døde i 1948 sluttede spillemandslivet på Groddagården. I dag er gården hjemstavnsmuseum, hvor man holder liv i traditionerne ved at arrangere folkemusik om sommeren. Den gamle lire blev i 1875 skænket til museet Fornsalen i Visby.
 

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie