Panoramaruten

Dragebjerge og Grand Canyon

Panoramaruten er en prægtig kør-selv-strækning i den østlige del af Sydafrika, hvor hovedrolleindehaveren er mægtige Drakensberg - Dragens Bjerg på afrikaans. Drakensbjergene er Sydafrikas længste og højeste bjergkæde. Den strækker sig fra Hoedspruit vest for Kruger til syd for Lesotho. På grænsen mellem KwaZulu-Natal og Lesotho når de op over 3.000 meter. Vest for Kruger byder naturen på et andet fænomen, en 60 km lang meget dyb canyon, der brutalt skærer sig gennem landskabet. Med stejle sider og eventyrlig udsigt.

Inspiration

Blyde River Canyon
Sydafrikas udgave af USA’s Grand Canyon er opkaldt efter floden, der løber gennem kløften: Blyde River. Er du til river rafting, er der gode muligheder. Ellers handler det om at køre en stille tur langs den dybe kløft ad R534, hvor det ene udsigtspunkt overgår det næste.

Her på kanten af afgrunden kan du se floden 600 meter nede, nyde de smukke bjerg-formationer (fx Three Rondavels) eller det flade landskab for enden af kløften (ses bedst fra God’s Window). Overalt er der markeder med kunsthåndværk og træskærerarbejde. Tag dig god tid. Der kan være fine sager imellem.

Bourke's Luck Potholes
Lidt mod syd, hvor floderne Blyde og Treur løber sammen, har vandet gennem århundreder udhulet bjerglandskabet og formet det i dybe, grydelignende huller. Det usædvanlige og smukke landskab skæmmes af en række grimme broer, du som gæst dog er glad for, når du skal se flodfænomenet på tættere hold. 

Sorg og glæde 
Floderne fik deres navne den gang voortrekkerne forsøgte at finde vej gennem bjergene. Det var i 1840’erne. En gruppe gik i forvejen, men vendte ikke tilbage. Familierne troede, de var døde. De gav floden, de havde slået lejr ved, navnet Treur (sorg på afrikaans) og drog videre. Men få dage senere blev sorg forvandlet til glæde, da de blev indhentet af deres fortabte mænd. Derfor hedder den anden flod i området Blyde (glæde).

Pandekagebyerne
De to kommercielle bycentre i området er Sabie og Graskop. Der er ikke noget at komme efter i sig selv, men de har gode overnatningssteder og er et godt udgangspunkt for udflugter. Ikke mindst til de mange vandfald (Berlin, Mac Mac, Lisbon) og floder med fine fiskemuligheder. Smag endelig den lokale ørred, umm. Og så er der pandekagerne. Især i Graskop, hvor Harry’s Pancake House og en række kopiforetagender serverer pandekager i alle størrelser og med al slags tilbehør. Både som hovedret og dessert. Mere umm.

Guldgraverne
De første guldfund fandt sted i Pilgrim’s Rest i 1873, adskillige år før det store guldrush i Johannesburg. En del af byen er bevaret som den stod, da det hele begyndte at ebbe ud i 1920’erne, da store mine-selskaber overtog og der ikke var plads til den lille guldgraver mere.Her er huse med bliktage, benzinstation, bank og ikke mindst hotel. 

Royal Hotel fra 1894 er et sjældent vellykket forsøg på at fastholde datidens stil. Den lille pub ved siden af var oprindelig kirke i nabolandet Mozambique. Nede ved floden er der et lille frilands-museum, hvor du selv kan forsøge at vaske guld i floden – hvis du har tålmodighed nok. Måske kommer der en guldgraver forbi – en af byens indbyggere.

Gør holdt og se ud
Hele området er bjergfyldt med spektakulære bjergpas. Mellem Sabie og Lydenburg finder du Long Tom Pass, opkaldt efter boernes store kanon under Boerkrigen 1899-1902. Bjergsiderne er stejle og svingene skrappe, så hold godt øje med både vej og modkørende. Robber’s Pass ved Pilgrim’s Rest fik sit navn, da en diligence blev overfaldet af røvere.

Drypstenshule
Syd for Sabie ad vejen til N4 finder du Sudwala Caves, en række drypstenshuler, der går mindst 30 km ind i bjerget. Ingen ved præcist, hvor dybe de er. Guidede ture flere gange dagligt. Der er koldt inde i bjerget, husk en jakke. Lige udenfor er der en dinosaurpark med fortidens uhyrer i cement. Plus en lille samling bopladser, der viser forskellige folkegruppers levevis, huse og tøj. Populært, ikke mindst blandt børn.

Andre seværdigheder:

  • Artist's Cafe  - Henriksdal, 15 km syd for Sabie. Gammel station i kolonistil indrettet med restaurant og kunstgalleri. 
  • District Six Miner’s Cottage  - Pilgrim’s Rest. Overnatning i minearbejderhytter fra 1920’erne. 
  • Wild African Silk Factory  - Silkefabrik i Graskop. Tøj og stof lavet af silke fra mopane silkeormen.

 

Videre fra Panoramaruten

Østpå til Kruger  
De fleste gør ophold ved Blyde River Canyon på vejen til eller fra Kruger. Den store nationalpark ligger lige rundt om hjørnet mod øst. Der er flere veje. Den nemmeste går via Hazyview og derefter ad R536 direkte til Kruger Gate.

Nordpå til det nordlige Kruger  
Du kan også køre nordpå til Klaserie og derfra til Orpen Gate. Eller længere mod nord til Phalaborwa Gate eller Punda Maria Gate i den nordlige del af parken.

Retur til Johannesburg 
Har du allerede været i Kruger og skal retur til Pretoria eller Johannesburg, går den nemmeste vej først mod syd til hovedvej N4 og derefter mod vest. Vejen deler sig ved Witbank. N4 går til Pretoria og N12 til Johannesburg samt OR Tambo International Lufthavn.

Mod syd til KwaZulu-Natal 
Turen kan også gå videre til KwaZulu-Natal eller Swaziland. Både R570 og R571 går til Swaziland. R38 går fra N4 lige øst for Nelspruit mod KwaZulu-Natal, men udenom Swaziland. Her skal du navigere på en række regionalveje. Husk kort, for det er det nemt at køre forkert. Målet er Piet Retief og Vryheid.

Kort

Vis på kort