Robben Island

Fængslet der blev frihedssymbol

Når I sætter jeres ben på Robben Island, vil følelser som ydmyghed, magtesløshed og uretfærdighed med stor sandsynlighed snurre helt ud i fingerspidserne. Allerede når I tager færgen fra Cape Towns berømte Waterfront, træder I ind i fortidens rædsler, da det er samme båd, som i sin tid blev brugt til fangetransport. På øen giver tidligere fanger jer førstehåndsberetninger og historier om datidens trængsler og umenneskelige forhold. Men hvor alt håb om frihed og lighed blev knust i 1960'ernes fængsel, er det i dag et frihedssymbol på, at ingen lænker kan modstå ulighed og apartheid.

 

Inspiration

Alcatraz of South Africa

Den lille, flade klippeø på 5,7 km2 ligger ca. 11 km uden for Cape Town i Table Bay og har siden 1525 huset fanger, sindssyge og spedalske; dog med undtagelse af perioden fra 1939 til 1959 hvor øen husede et sømilitært anlæg. I 1961 blev øen overdraget til fængselsvæsnet, der åbnede et maksimum-sikkerhedsfængsel for politiske modstandere af det hvide styre. Robben Island går under navnet ”Sydafrikas Alcatraz”, og der hersker ingen tvivl om hvorfor: flugt er slet og ret ikke en mulighed. Øens nærmeste kyst er 7 km væk, og risikoen for at blive ædt op af hajer er overvejende stor. I 1994 - små 11 år efter Sydafrikas første demokratiske valg og afslutningen på apartheidstyret - blev fængslet omdannet til museum og senere optaget på UNESCOs liste over verdenskultur- og naturarv.

Fange nr. 466/64

Fængslets absolutte hovedattraktion er naturligvis celle nummer 5 i sektion B; den celle, hvor fange nr 466/64, Nelson Mandela tilbragte 18 af sine 27 år i fængsel. Cellen er klaustrofobisk lille og sparsomt møbleret med et lille bord, en toiletspand og tynde tæpper, som Mandela kunne varme sig med, når han sov på det kolde, stenhårde betongulv. Hvordan han kunne bevare sin personlige styrke og humanistiske idealer under så kummerlige forhold er i den grad beundringsværdigt. Det er ikke besynderligt, at mange af verdens store frihedskæmpere og ledere har ladet sig inspirere af Nelson Mandelas urokkelige overbevisning om racelighed, og siden 1994 har besøgt fængselscellen.


"Planlægger I at besøge Robben Island, er det en god idé at bestille billetterne hjemmefra. På dagen for besøget skal i som minimum afsætte 4 timer, og det er anbefalelsesværdigt at iføre sig behageligt fodtøj og medbringe solcreme"

- Ditte, Rejsespecialist i Lyngby


 

kort

Vis på kort