Trafik og kørsel i Canada

Det er nemt at være bilist i Canada

Mange danske ferierejsende frygter de store canadiske motorveje med 8-10 spor eller mere i hver retning. Men det er helt unødvendigt. Canadiske bilister hører til nogle af de mest hensynsfulde i verden, og det er faktisk utroligt nemt at være kør-selv turist i Canada.

Samtidig er hastigheden på vejene også noget lavere, end vi er vant til herhjemme, og overalt er skiltningen meget fin. Kører du efter de canadiske vejnumre, kan du næsten ikke køre galt i byen.

Specielle færdselsregler

Canadierne har en række færdselsregler, der er lidt anderledes, end vi er vant til i Europa. Den mest kendte er nok reglen om, at det er tilladt at svinge til højre ved rødt lys, forudsat at der er fri bane, og at der ikke er skiltet med det modsatte NO TURN on RED – i Québec gælder denne regler ikke. En anden velkendt færdselsregel er reglen om, at du ikke må overhale eller passere holdende skolebusser. Overtræder du den regel, får du en klækkelig bøde.

4-Way Stop

På mindre veje og i villakvarterer bruger canadierne ofte det, der bedst kan oversættes til et tre- eller firevejs stop. Her er fuldt stop i alle retninger, og det er så den bilist, der først ankom til krydset, der først må køre frem. Umiddelbart virker reglen lidt forvirrende, men når du har prøvet den et par gange, finder du ud af, at den faktisk får trafikken til at glide.

Kørsel i natur og storby

Kørsel i bjerge og øde landskaber

Et bjergrige canadiske landskab og de lange, øde strækninger kan være lidt af en udfordring for danske bilister. Især vejret kan overraske, når du bevæger dig op i højderne. Vær forberedt på at temperaturen hurtigt falder og vær klædt på efter forholdene.

Når du kører på de lange, øde strækninger – ofte ude i vildmarken - skal du sørge for, at bilen er tanket op. Hav en flaske vand og fx frugt og kiks i reserve, hvis du pludselig får problemer med bilen. I de store skovområder risikerer du at påkøre vilde dyr, der prøver at krydse vejen. Sænk farten når dagslyset forsvinder – og kør ekstra forsigtigt om natten og tidligt om morgenen.

Kørsel i storbyer

Regel nummer ét i canadiske storbyer: Vær sikker på, hvor du skal hen, og naviger så efter den lokalitet. Et godt bykort er et rigtigt godt redskab. Planlægger du at køre rundt i flere canadiske storbyer, er det værd at overveje at leje en GPS-navigator. Undgå så vidt mulig myldretiden i storbyerne, da det stort set altid er lig med kødannelser og trafikpropper.

AUTOMATGEAR KONTRA MANUELT GEAR

Næsten alle canadiske udlejningsbiler er udstyret med automatgear, hvilket de fleste danskere lige skal vænne sig til. Når du har lært, at der ikke er nogen kobling at træde ned ved gearskift, og at bremserne virker med det samme, når du trykker på pedalen, skulle du være klar til at indtage de canadiske veje. Og du har ikke kørt mange km, før du sætter stor pris på automatgearet, da det er en afslappet og nem måde at køre bil på.

Oplev Canada

Kør-selv-ferie i Canada

se spændende kør-selv-forslag