Burg Frankenstein

Borgen med det monstrøse navn

På en høj ca. 15 km syd for Darmstadt ligger borgruinen Frankenstein. Borgen bærer samme navn som den berømte skikkelse fra monster-romanen om Viktor Frankenstein, og selvom borgen er en del ældre end romanen, mener man alligevel, at historien om det selvskabte monster havde sin oprindelse netop her i Odenwald-bjergene i det sydlige Hessen.

Borgens lange historie

Burg Frankenstein daterer sig tilbage til 1200-tallet, hvor den først blev beboet af den adelige "Frangenstein"-slægt. Omkring år 1400 øgedes Frankensteinernes indflydelse og borgen blev udvidet og moderniseret. I det 16. århundrede så borgen endnu en udvidelse, men Landgreven prioriterede de omkringliggende besiddelser i stedet for at tage sig af borgen. Som en konsekvens af det gik borgen langsomt i forfald. Senere, i det 18. århundrede, fungerede borgen som et tilflugtssted ifm. krigene i området.

Skjulte skatte og plyndringer

Rygter om skjulte skatte gjorde, at borgen blev plyndret og ødelagt i den efterfølgende periode - selv de lokale landmænd tog for sig af tømmer, tag og trapper og til sidst fungerede borgen som et billigt stenbrud, indtil der næsten ikke var mere tilbage. Storhertug Ludwig III. forsøgte at give Burg Frankenstein nyt liv i midten af det 19. århundrede, men restaureringen var mangelfuld og upræcis, og gulvene nåede aldrig at se dagens lys.

Populært udflugtsmål

i slutningen af 1960'erne begyndte byggeriet igen på Burg Frankenstein og i dag findes her en populær restaurant/café og en udsigtsterrasse. Specielt blandt vandrefolket er Burg Frankenstein et populært udflugtsmål, og borgen benyttes også til aktiviteter og events. Bortset fra i tiden omkring Halloween er Burg Frankenstein ikke en overrendt seværdighed. Ofte kan man have borgruinen for sig selv, hvis man dukker op tidligt på dagen og lidt uden for sæsonen.

Tysklands største Halloweenfestival

Til dagligt skal du ikke forvente at finde Frankensteinmonstre eller andre uhyggelige skikkelser på borgen, men i slutningen af oktober forvandler stedet sig til en stor Halloweenfest, som oprindeligt blev lanceret af amerikanske soldater i 1978. Halloweenbegivenheden har udviklet sig gennem årene og er i dag Tysklands største Halloween-festival af sin art.

Kort

Vis på kort