Alcan Highway

Historisk militærvej gennem bjergene

Alcan står for Alaska-Canda Highway, og vejen bliver også tit kaldet Alaskan Highway. Vejen hed oprindelig Alaska Military Highway og blev bygget af det amerikanske militær under 2. verdenskrig for at forbinde USA og Alaska via Canada. Dette for at kunne fragte militært udstyr og materiel til Alaska i tilfælde af en japansk invasion. Den 2.700 km lange oprindelige vej var et enormt ingeniørarbejde der hurtigt skulle gennemføres. I 1948 blev vejen åbnet for offentlig trafik.

Oprindelig bød vejen på en strabasiøs rejse på svingede grusvej, men efter løbende opgraderinger og udbedringer er vejen i dag asfalteret og af god kvalitet hele vejen. Vejens længde er i dag 2.232 km lang, men går fremdeles fra Dawson Creek i British Columbia via Whitehorse i Yukon og ender i Delta Junction i Alaska. Vejen byder på spektakulær natur og viser størrelsen af den nordamerikanske vildmark. Vejen er i en populær rute for lidt mere udforskene road-trippers, og over 300.000 turister kører ruten hvert år.

Dawson Creek ligger knapt 600 km nordvest for storbyen Edmonton, og endepunktet Delta Junction er der ca 500 km til Alaskas største by, Anchorage.

Kort

Vis på kort