Saksun - en vaskeægte tidslomme

Naturens amfiteater

Saksun ligger kun ca. en times kørsel nord for Tórshavn, og vejen dertil er fantastisk smuk. I kører på et par af de natur ruter man på Færøerne kalder Sóljuleiðir-ruter. Når I er fremme i den lille bygd, bliver I mødt af en storslået udsigt over grønne fjelde, vilde vandfald og græstækkede huse. Saksun på den nordlige del af øen Streymoy er en klasse for sig.

Den lille bygd med kun 14 fastboende indbyggere byder på mere end blot udsigt. Besøg den fredede kongsgård Dúvugarðar fra 1600-tallet, der i dag fungerer som museum, eller kik ind i den gamle kirke, der i 1856 blev flyttet fra byen Tjørnuvík til Saksun. Dengang var der ikke nogen vej imellem de to bygder, og alt materiale blev derfor båret den ca. 7 km. lange vej over fjeldet. Denne rute kan man fortsat vandre i dag, påregn 3 timer hver vej.

Søen Saksunarvatn ligger for foden af de høje fjelde og leder tankerne hen på et naturligt amfiteater. Søen er et yndet sted for lystfiskere og er specielt kendt for laksefiskeri (fisketegn er påkrævet). Når det er lavvandet, er det muligt at gå nede ved vandet på det fine, mørke sand.

Kort

Vis på kort