Smag på cider i Normandiet

Glem alt, hvad du ved om cider

Den cider, der kan købes herhjemme, smager for mange kunstigt, sukkersødt og af noget, der nok skulle minde om frugt. Men det er langt fra Normandiets cider. Den gyldne væske, der flyder perlende rundt i de karakteristiske glasflasker med patentprop, er nemlig en helt anden sag. Den let skarpe duft niver en smule i næsen og smagen leder tankerne hen på nyplukkede æbler. Normandiets cider er netop fremstillet af gæret æblemost, og dens friske smag er fantastisk til områdets klassiske egnsretter eller som akkompagnement til den kraftige camembert-ost. Hvis du skal udvælge én smagsoplevelse, som du skal køre efter, når kør-selv-ferien går til Normandiet, så skal du vælge le cidre de Normandie.

Inspiration

Le cidre de Normandie

Den berømte cider nydes i dag over hele Frankrig, men har sit udspring i Normandiet, hvor den, uden sammenligning, er den mest typiske alkohol. Den erstatter nærmest vinen til måltidet her i det nordvestlige hjørne af Frankrig. Den fremstilles af Normandiets æbler, der, gennem en dobbelt gæringsproces, bliver til den populære drik. Du skal dog ikke stikke næsen for langt ned i glasset, for gæringsduften er meget gennemtrængende - heldigvis smager det meget bedre, end det lugter og det er et dejligt friskt alternativ til vinen. Som med mousserende vin kan du få cider i forskellige udgaver: doux eller brut – sød eller tør. Og den bedste måde at finde den variation, du bedst kan lide, er selvfølgelig at tage til smagninger

Mød de lokale over en smagsprøve

Der er nemlig ingen ende på mulighederne for at smage på den boblende, forfriskende cider, når du er på kør-selv-ferie i Normandiet. Destillerier og små gårdbutikker er godt strøet ud blandt de normanniske småbyer og seværdigheder - og de har næsten allesammen gratis smagsprøver. Det er en helt igennem hyggelig måde at få en god snak med de lokale, for mange af stederne er små familieforetagender. Du kan fx besøge det lille familieejede destilleri Ferme de Félicité, hvor de har produceret cider siden 1948. Eller du kan lægge vejen forbi det lidt større destilleri Ferme de la Sapinière, hvor de også har en helt formidabel æblemost, iøvrigt! Gårdbutikkerne bugner gerne af de lokale specialiteter som æblegelé, calvados og marmelader, så det er bare at lade smagløgene guide dig på vej.


"I Normandiets mange kystbyer bugner det af skaldyr og muslinger. Mange steder serverer de muslinger marineret i cider, hvilket er både lækkert og friskt! Det er den helt rigtige måde at smage på Normandiet"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


 

Vis på kort

Oplev Normandiet - Skab din egen historie

Oplevelser i Normandiet og det nordvestlige Frankrig

Normandiet, Bretagne, Loiredalen m.m.