Den amerikanske krigskirkegård i Normandiet

Besøg gravstederne ved Omaha Beach

Stars and Stripes vajer højt i den friske havluft. Nede på jorden står kors og davidsstjerner i marmor snorlige, i det der virker som uendelige rækker på den amerikanske kirkegård i Normandiet. Du kan tælle 9.387 gravpladser. Af dem er der 41 brødrepar, som ligger begravet side om side, og i den østlige ende ligger det overdådige mindesmærke over de 1.557 savnede soldater. ;I dag ånder alt fred her på de velfriserede græsplæner, men kirkegården ligger kun adskilt fra Omaha Beach af et smalt bælte af spredte fyrretræer. Under D-dagen var det her tyskerne lå godt forskanset på de høje skrænter med udsigt ud over "Bloody Omaha" og sendte skudsalver, mortergranater og meget andet ud over de allierede.

 

Rørende rundtur på kirkegården 

Den amerikanske kirkegård blev indviet allerede den 8. juni 1944, blot to dage efter invasionen som den første amerikanske D-dags-kirkegård. I dag er det en af de mest besøgte kirkegårde i Normandiet. Det er en stor og overvældende oplevelse at gå rundt imellem de snorlige rækker af hvide gravsten og reflektere over mændene, der kæmpede lige her for en verden fri for nazisternes tyranni. Det er rørende at tænke på, at hver og en af de begravede her har deres egne livshistorier med familietræer, drømme og historier, som endte alt for tidligt. Hør udvalgte personlige fortællinger om dem, der ligger begravet her på kirkegårdens 45 minutters gratis rundtur. Rundturen starter hver dag klokken 14 i sommerhalvåret.

De ukendte soldaters gravsteder

Når du spadserer rundt imellem de hvide marmorkors og davidsstjernerne, vil du ofte støde på indgraveringen; "Here Rests in Honored Glory a Comrade in Arms known but to God". Det er de uidentificerede soldaters gravsteder. Dem, hvor man ikke har kunnet finde deres "dog-tag", og mange gravsteder har dødsdatoen 6. juni tilfælles. Besøg det flotte mindesmærke for de savnede soldater, Garden of the Missing, og betragt den store flotte statue og den overvældende navnevæg. Kig ind i besøgscentret tæt på parkeringspladsen, hvor du kan se film og høre personlige fortællinger fra overlevende og om faldne soldater fra D-dagen.


"Den amerikanske kirkegård i Normandiet er flot med al sin pomp og pragt. Besøg også en af de tyske krigskirkegårde og oplev, hvordan stemningen her er helt anderledes"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort