Guide - Følg Tour de France i en lejet autocamper

Kombiner kør-selv-ferie i Frankrig med verdens største cykelløb, Tour de France.

Vil du opleve verden største cykelløb på nært hold, så er en autocamper det helt rigtige valg. I en autocamper har du både transport, overnatning, køkken og toilet i ét, og du skal således kun koncentrere dig om at finde et velegnet sted at overnatte på din vej rundt i Frankrig. i guider dig til den bedste Tour-oplevelse, når du lejer en autocamper og tager på eventyr i Frankrig for at følge Tour de France.

Tour de France følges hvert år af ca. 15 millioner mennesker i vejkanten, så det er lidt af en fest du kommer til at opleve. Du behøver ikke at følge Tour'en hver eneste dag - kombiner din kør-selv-ferie med afslapning og spændende aktiviteter i Frankrig og se udvalgte etaper som falder sammen med din egen rute.

Guide til Tour de France i en lejet autocamper

Planlæg din autocamper-tour hjemmefra

Oplev Tour de France i en autocamper - velkommen til Frankrig

Hvis du vil have det optimale ud af din autocamper-ferie i Frankrig og samtidig opleve Tour de France på nærmeste hold, så kræver det planlægning hjemmefra. Sæt kryds ud for dine favorit-etaper og sæt dig godt ind i ruten, og hvor du vil se feltet drøne forbi. Sørg for at have styr på overnatningsmuligheder i nærheden af ruten, fx. ved at benytte diverse hjemmesider, overnatnings-app's og kig også nærmere på Street View i Google Maps for at undersøge om der er gode parkeringsmuligheder langs den strækning, hvor du planlægger at se løbet.

Vil du følge løbet over flere dage eller en længere periode, så overvej at springe hver anden eller tredje etape over, så du ikke skal haste videre hver eneste dag sammen med tusindvis af andre fans og verdens største cykelcirkus. På den måde får du tid til at se og opleve Frankrig og ikke kun cykelløbet. Husk, du er på ferie!

Du planlægger bedst muligt ved at finde informationer på Tour de France's egen hjemmeside samt holde dig orienteret om løbet på diverse cykel-sites. Køb også ét eller flere af cykelmagasinerne som beskriver løbet, rytterne og etaperne i detaljer.

Hjemmesider og App's du skal kende:

 • Tour de France - den officielle hjemmeside med rutekort og al info: letour.com
 • Download også den officielle Tour de France app
 • Cycling Stages - detaljeret info, kort og ruteprofiler for alle etaperne: cyclingstage.com
 • Google Maps eller andre kort-apps - vejspærringer og ruteplanlægning: google.com/maps

 

Hent din autocamper i Tyskland eller Frankrig

Afhentning af autocamper

Kører du i egen bil fra Danmark, kan du selv bestemme om du vil bytte over og afhente din autocamper i Hamburg-områet eller om du hellere vil længere ned i Tyskland eller evt. Frankrig før du bytter over. Udvalget er klart størst i Hamburg. Vil du undgå den lange køretur gennem Tyskland, så kan du flyve til Paris, Lyon, Nice m.fl. og afhente din autocamper samme dag eller evt. vente et par dage, mens du oplever byen og bor på hotel.

Generelt er det nemmest at hente og aflevere autocamperen samme sted, men envejsleje er ofte muligt mod gebyr. Ift. Tour de France bør du som minimum leje en autocamper med toilet, specielt hvis du planlægger at overnatte i vejsiden og på bjergveje, hvor der er langt til offentlige toiletter.

 

Overnatning på campingpladser og stellpladser

Autocamper i Frankrig - overnatning på campingsplads ved Middelhavet

På din vej til Touren kan du i Tyskland overnatte på campingpladser eller stellpladser for autocampere. Når du ankommer til Frankrig og området hvor Tour de France køres, skal du være opmærksom på, at mange campingpladser kan være fuldt booket ifm. cykelløbet. Du kan enten reservere plads i god tid hjemmefra eller benytte de simple franske stellpladser, "Aire de camping car" på fransk. >> Læs mere om camping og overnatning i Frankrig

 

Autocamper-parkering og overnatning i vejsiden ifm. Tour de France

Oplev Tour de France i en autocamper - den bedste udsigt i bjergene!

Du kender det fra alle de cykelløb du har set i TV, hvor man specielt i bjergene ser massevis af autocampere parkeret langs vejen eller på mark- og naturområder nær ruten. Lejer du en autocamper ifm. Tour de France, kan du gøre det samme - også selvom du under normale omstændigheder ikke må holde i vejsiden og overnatte, da der ikke er allemandsret i Frankrig. Ifm. Tour de France er sagen dog en anden. Det er generelt accepteret at du som cykelfan og rejsende i autocamper kan parkere kortvarigt langs Tour de France-ruten - så længe du ikke holder i vejen for cykelløbet. Spørg altid de lokale om lov, hvis du holder på privat område, fx. i kanten af en mark, indkørsel, foran en have eller på en privat parkeringsplads. Markér altid din autocamper med flag, guirlander eller andet Tour-merchandise, så man tydeligt kan se at du er kommet for at se Tour de France.

flade etaper er det tids nok at ankomme til ruten én dag før eller tidligt om morgenen inden ruten spærres af. Har du derimod udset dig en bjergetape, så skal du som regel ankomme nogle dage i forvejen, for at få en god plads. Jo mere legendarisk stigningen er, jo før bør du ankomme for at få plads. Enkelte populære strækninger i bjergene er allerede optaget af autocampere 4-6 dage inden Tour de France kommer forbi - så må du bide i det sure æble og køre videre til næste bjerg eller parkere nede i dalen. Vær også opmærksom på at mange bjergveje og stigninger afspærres helt ("route barée") op til 48 timer før etapen, for at begrænse antallet af køretøjer på bjerget. Har du udset dig en finalestigning hvor du gerne vil have autocamperen med op, så ankom i god tid, dvs. flere dage i forvejen.

Du finder de bedste pladser til autocampere ifm. sving, hårnålesving og andre steder hvor vejen er udvidet. Udsigtspunkter er populære fordi der ofte er plads til flere autocampere. Ankommer du som den første, så vurdér om du skal parallelparkere eller om der er plads til skråparkering og dermed flere autocampere ved siden af hinanden. Har du taget en forkert beslutning, så kan du være helt sikker på at andre autocampister vil bemærke det og pænt hjælpe dig rigtigt  på plads, så de også selv kan få en holdeplads i vejsiden. Normalt er der god stemning blandt fans i autocampere og man hjælper hinanden med alt det praktiske. Ofte opstår der små lejre hvor man hygger og deler en øl eller et glas vin.

På nogle bjerge findes der større arealer som er reserveret til autocampere. Her holder man tæt så der er plads til så mange som muligt. Det er ikke ualmindeligt at der opkræves et gebyr, til gengæld kan man så forvente at der er opstillet containere til affald og nogle gange er der små boder med snacks og drikkevarer. Regn aldrig med at kunne parkere på et plant underlag i bjergene - tag derfor altid de store "niveaukiler" med når du er på autocamper-eventyr (læs mere længere nede).

Det er ikke alle bjergveje og bjergpas der er egnet til kørsel med autocamper, og i nogle områder kan politiet eller lokale myndigheder forbyde opkørsel med biler og autocampere. I så fald må du parkere og overnatte i dalen og på etapedagen vandre eller cykle op på bjerget - eller tage gondolen hvis det er i nærheden af et skisportssted.

Når du parkerer en autocamper i vejsiden ifm. Tour de France, skal du huske at medbringe din egen proviant, da du ikke kan køre fra stedet igen uden at miste pladsen eller pga. vejafspærring. Det giver sig selv, at vandtanken skal være fuld og spildevandstanken og toilettanken tom, så du kan klare dig i det antal dage du befinder dig på bjerget. Du må under ingen omstændigheder efterlade affald eller tømme dine spildevandstanke i naturen. Det er strengt forbudt og de franske gendarmer uddeler store bøder for den slags. Benyt de opstillede containere til affald og ellers tag det hele med dig væk fra bjerget.

Natten før en Tour de France etape kan du forvente larm fra vejen, specielt på strategiske strækninger og opkørsler, hvor der skal opsættes metalhegn, skilte, afspærringer og andet materiel. Det hele larmer umådeligt meget, så tag ørepropperne med. Du kan endda være uheldig at blive vækket midt om natten af en fransk gendarm, for at blive bedt om at flytte til et andet sted, da Tour de France eller de lokale myndigheder skal bruge din plads til opmagasinering af udstyr, køretøjer eller andet. Ligesom cykelløb er uforudsigeligt, så er overnatning i vejsiden ligeså og du skal være forberedt på lidt af hvert ifm. Tour de France.

Når det hele er overstået, kan det tage timevis at få "tømt bjerget" for tilskuere og køretøjer. Væbn dig med tålmodighed og planlæg først at køre væk fra området når det hele er stilnet af. Er det vigtigt for dig at se næste etape på et bestemt sted, så må du prioritere - det er sjældent muligt at få gode autocamper-spots to dage i træk.


Se Tour de France fra vejsiden på flade og let kuperede etaper

Oplev Tour de France i en autocamper - Fans afventer feltet på en flad etape

Tager du opstilling på en flad strækning midt på en etape, så er der gode chancer for, at du kan få en fin plads i første række. Langt de fleste steder kan du ankomme i din autocamper via en sidevej 3-4 timer inden rytterne kommer forbi. Her stimler folk sammen i små byer og ved store vejkryds der støder op til ruten. Tag en picnic-kurv med og evt. en campingstol. Reklamekaravanen er det sjoveste på de flade strækninger. Selve feltet passerer forbi med høj fart, så når den del er overstået, kan du hurtigt komme tilbage til din autocamper, campingplads eller videre til næste destination.

 

Tour de France-Oplevelsen i bjergene

Oplev Tour de France i en autocamper - god stemning og fans der hepper i Pyrenæerne

At se Tour de France i bjergene er det ultimative højdepunkt, når du rejser med autocamper i Frankrig, men det kræver planlægning og du skal sætte op til flere dage af til projektet. Vil du stå på finalebjerget, så ankom minimum 2 dage før og find en god plads til din autocamper (hardcore fans ankommer 5-7 dage før). Herefter er det blot at vente. Brug tiden fornuftigt ved at vandre eller cykle i området, se nærmere på de lokale spisesteder eller læs en god bog.

Når først autocamperen er parkeret, skal du ikke regne med at den kan flyttes igen før det hele er overstået. Som dagene og timerne går, kommer der flere og flere mennesker på bjerget og til sidst opstår der spontane folkefester, når vejret er godt og stemningen i top. Med mindre ruten er helt afspærret, så kan du selv prøve kræfter med stigningen på din egen cykel. Start tidligt om morgenen eller formiddagen inden der går for meget festival i bjerget. Deltag også i festlighederne ved at sætte danske flag op ved din autocamper. Er det varmt i bjergene, skal du huske rigeligt med væske, solcreme og skygge. Er det omvendt koldt og vådt, så skal du klæde dig godt på. Du får sjældent en god oplevelse, hvis du står og fryser og er våd i flere timer - men så er det godt du kan sætte dig ind i din autocamper og få varmen. Husk masser af proviant til flere dage, inkl en fyldt vandtank.

Vil du have en roligere oplevelse i bjergene, så drop finalestigningen og vælg i stedet et bjerg først eller midt på ruten. Her er færre tilskuere og mindre rift om de gode pladser til autocampere. Omvendt er stemningen ikke helt så fed som på den sidste stigning, hvor det hele skal afgøres.

 

Tour de France-oplevelsen i startbyerne

Oplev Tour de France i en autocamper - I startbyen er der en afslappet stemning

Hvis du vil se ryttere og holdbusser helt tæt på, så tag opstilling i startbyen om formiddagen. Her er stemningen afslappet og i timerne op til starten, er det hyggeligt at gå rundt langs afspærringerne og kigge på hvordan hele Tour de France cirkuset gør sig klar til en etape. I nogle byer kan du komme helt tæt på holdbusserne og måske endda få en autograf fra en rytter.

Regn ikke med at du kan parkere din autocamper tæt på startområdet, så tag offentlig transport, din egen cykel eller gå frem til startområdet. Fordelen ved at se Tour de France i startområdet er, at du kan bruger få timer og derfor har resten af dagen til sightseeing, afslapning eller tid til den videre transport, hvis du skal se Tour de France den næste dag.

 

Tour de France-oplevelsen i målbyerne

Oplev Tour de France i en autocamper - feltet kommer forbi i en rasende fart!

Stemningen er i top og der er masser af atmosfære omkring målet. Mange franske byer kombinerer Tour de France med en stor byfest, så der er masser at tage sig til i dagens løb. Kan du tilkæmpe dig en plads helt op ad barrieren og målstregen, så får du det vigtigste moment med i løbet, hvad enten det er et udbrud der kommer først eller det hele ender i en drabelig massespurt. Væbn dig med tålmodighed, da en plads op ad barrieren kræver, at du ankommer flere timer i forvejen og du skal ikke regne med at kunne flytte dig. Medbring en lille taske med det mest nødvendige. Sejrsceremonien afholdes lige ved siden af målet og her uddeles tøjdyrsløver og trøjer til vinderne.

 

reklamekaravanen - en rigtig familiebegivenhed

Oplev Tour de France i en autocamper - Reklamekaravanen kommer 2 timer før feltet - et kæmpe hit blandt tilskuerne

Reklamekaravanen er en stor del af oplevelsen, når du ser Tour de France fra vejsiden og rigtig mange tilskuere tropper op kun pga. dette legendariske tilløbsstykke. Specielt for børnefamilier er det en sjov oplevelse med de mange skøre påhit. Karavanen består af 600 personer fordelt i 150-200 speciallavede køretøjer og flåder, hvorfra der kastes alverdens reklamedimser og merchandise ud til tilskuerne langs vejen. 35 sponsorer har køretøjer med i karavanen og der kastes op mod 15 millioner genstande ud til tilskuerne i løbet af de 3 uger som cykelløbet varer. Afhængig af ruten og hvor hurtigt karavanen kører, så tager det 20-35 min. for hele spektaklet at passere - dvs. væsentligt længere end når hovedfeltet kører forbi på få sekunder.

Du kan forvente at reklamekaravanen kommer forbi ca. 2 timer inden cykelrytterne og den kører etapernes fulde længde, dog ikke i bjerge hvor der er mål på toppen og hvor feltet skal retur ad samme vej som de kom op. Selvom karavanen er langt foran feltet, så køres der stadig med 40-45 km/t, så pas på og hold afstand når de mange køretøjer drøner forbi. Er der mange mennesker samlet på ét sted, så er der kamp om de mange reklameartikler. Vil du være sikker på at få fat i nogle af de mange goodies, så tag opstilling på en strækning hvor der er færre mennesker.

 

Vejlukninger, tæt trafik og forsinkelser

Oplev Tour de France i en autocamper - vejene afspærres i god tid inden løbet

På de flade Tour de France etaper lukkes ruten af om morgenen eller hen på formiddagen, men tidspunktet varierer fra sted til sted alt afhængig af hvor vigtig strækningen er for løbet og den generelle trafikafvikling. Nogle vejstrækninger afspærres så tidligt som kl 6:30. Du skal derfor tidligt ud af fjerene, hvis du planlægger at køre og finde plads på selve ruten. Langt nemmere er det at parkere på en sidevej og gå/cykle frem til de spændende steder. Hvis der er langt, så tag din medbragte cykel, så er det meget sjovere - også hvis du lige skal tilbage til autocamperen og hente proviant eller lign.

På de mest populære stigninger i bjergene lukkes ruten af dagen før, typisk 36-48 timer før feltet skal køre forbi, sådan at man kan kontrollere menneskemængden og begrænse antallet af køretøjer på bjergvejene. Har du udset dig en stigning hvor du gerne vil have autocamperen med op, så ankom i god tid, dvs. flere dage i forvejen.

Information om lokale vejlukninger "route barée", er ikke altid nemme at finde - det bedste bud er via Tourens officielle hjemmeside, som har links til de områder som Touren kører igennem. Finder du ikke information om vejlukninger på disse sider, så søg på Google efter "Ville de...." eller "Mairie" efterfulgt af bynavnet. Her kommer du til kommunernes hjemmesider med info om lokale vejspærringer og festivitas ifm. Tour de France. Benyt Google Translate hvis du vil være sikker på at forstå de franske informationer. Du kan også spørge på det lokale turistkontor, som altid er meget behjælpelige.

 

Vejåbninger

Oplev Tour de France i en autocamper - Du kan forvente kø og myldretid når alle skal til eller fra Tour de France

På almindelige flade vejstrækninger kan du normalt gå og cykle på ruten næsten med det samme efter den sidste følgebil har passeret, men der går typisk en times tid før politiet og andre myndigheder har ophævet alle vejspærringer og biler igen kan køre på ruten.

Bjergveje og pas er en helt anden sag. Her har cykelhold førsteprioritet, dvs. holdbusser og biler skal først passere inden fans kan køre på ruten. På bjergvejene er der næsten altid et massivt trafikkaos efter en etape, og selvom det kun tog dig 20 min. at køre op ad bjerget i autocamper, så kan det nemt tage 2 timer at komme ned. Vi anbefaler at du tager dig en kop kaffe eller en lur og venter til der er ro på. Har du brug for at komme hurtig væk fra ruten efter løbet, så parkér i stedet på en sidevej til ruten og gå eller cykel tilbage til din autocamper.
 

 

Tip: Tag din cykel med til Tour de France

Oplev Tour de France i en autocamper - tag din egen racercykel med og prøv kræfter med bjergene

Hvis du er fan af cykelløbet Tour de France, er der en god chance for at du selv kører på cykel - enten racercykel, MTB eller en helt almindelig citybike. Du kan med stor fordel tage din cykel med til Frankrig og benytte dig af cyklen til at transportere dig selv det sidste stykke til ruten, hvis autocamperen holder lidt længere væk. Er der rigeligt med gear på cyklen, så kan du også prøve kræfter med nogle af stigningerne, som benyttes i cykelløbet - nogle gange endda på selve dagen hvis myndighederne tillader det (typisk inden middagstid). De fleste udlejningsautocampere kan fås med cykelstativ med plads til 2 cykler - husk at reservere cykelstativ hjemmefra.
 

Tip: Følg med i løbet undervejs - husk rigeligt med EU-data

Se Tour de France på telefonen - husk rigeligt med roaming-data når du er i udlandet

Som live-tilskuer til Tour de France er det ikke altid nemt at få et overblik over, hvordan dagens etape forløber. Sørg for at du kan følge med på din telefon, iPad eller computer, hvilket betyder at du skal have rigeligt med EU-data i dit mobilabonnement, så du kan streame uden at løbe tør. Løber du alligevel tør for EU-data, så kan du normalt købe mere hos din udbyder via SMS eller købe et lokalt fransk sim-kort med masser af data. I nogle lejede autocampere er der fjernsyn og er du heldig, kan du opfange det lokale tv-signal fra France Télévisions, som dækker løbet massivt.

 

Tip: Nyd hviledagen

Overnatning i vinmarken - autocamper i Tyskland

Når feltet holder hviledag (typisk 2 gange i løbet af touren) kan du passende gøre det samme. Find en god campingplads i samme by som Tour feltet og oplev den sitrende stemning som præger byen. Her er ofte fest og farver, og selvom det er hviledag emmer luften stadig af Tour de France.

 

Tip: Undgå at se to TOur-etaper i træk

Oplev Tour de France i en autocamper - du kommer forbi mange smukke områder på din tur rundt i Frankrig

Selvom Tour de France er spændende, så er det knap så interessant at sidde i lange bilkøer om aftenen og natten for at nå frem til næste dags etape. Er I nogle entusiastiske venner på Tour som kun går op i cykelløbet, så fint nok - men vil du også holde ferie i Frankrig, så udvælg i stedet nogle etaper med flere dages mellemrum, så du i ro og mag kan køre frem og finde et godt sted at se løbet. På den måde får du også lejlighed til at se alt det andet som Frankrig byder på.

 

Tip: Husk niveaukiler til de skæve veje

Autocamper i Europa - niveaukiler benyttes når autocamperen skal holde lige

Når du holder med en autocamper i vejsiden eller på en bjergvej til Tour de France, så skal du have niveaukiler med, så autocamperen holder nogenlunde lige. Det har den fordel at du får en betydelig bedre nattesøvn end når det ene hjulpar holder halvt nede i en grøft eller på en skrånende bjergvej. Hos de fleste udlejningsselskaber følger niveaukiler med i autocamperlejen, men følger de ikke med, så bør du helt sikkert leje dem som ekstraudstyr eller købe dit eget sæt hos en campingforhandler undervejs.

 

Huskeliste - det skal du have med til Tour de France

Oplev Tour de France i en autocamper - en oplevelse for hele familien

Når du skal se Tour de France og kører rundt i en autocamper, er der nogle helt essentielle ting du bør medbringe hjemmefra. Vi har lavet en liste - vurder selv hvad du har plads til og får brug for.

 • Din egen cykel - til lokal transport og hvis du vil være aktiv
 • Danske flag og andet pynt til autocamperen - skaber stemning og ser godt ud på TV
 • Den rigtige påklædning - sol og sommer, regn og rusk! Vejret kan skifte hurtigt i bjergene!
 • Mad og drikke til flere dage - Uden mad og drikke duer helten ikke.
 • Masser af solcreme - solen er stærk i Frankrig, specielt i bjergene.
 • Paraply eller parasol - til solskin og regnvejr
 • Det rigtige fodtøj - du skal stå op det meste af dagen, når du venter på feltet
 • Telefon med masser af EU data - så du kan streame etaperne og tage billeder og video.
 • Powerbank - så du ikke løber tør for batteri lige inden feltet drøner forbi.

 

 

Galleri

Mere information