Overnatning i autocamper i Europa - det store overblik

Campingplads, stellplatz eller fricamping? Vælg din overnatning i en lejet autocamper

Rejsemålet er valgt og autocamperen er lejet - men hvor skal du overnatte undervejs? Vi hjælper dig godt på vej med information om alle dine valgmuligheder, når du er på kør-selv-ferie i Europa i i et rullende feriehus. Vi kommer ind på klassiske campingpladser og kigger nærmere på fænomenet Stellplatz, og hvor det ellers er muligt med alternativ overnatning i autocamper.

Overnatning i autocamper - hvad skal jeg vælge

Det traditionelle valg - almindelige campingpladser

Campingpladser er det klassiske valg for alle der holder af ude- og campingliv. Campingpladsen samler autocampere, campingvogne, telte og hytteovernatning på ét sted og tilbyder trygge rammer med mulighed for frisk vand, strøm, tømning af autocamperens tanke og faciliteter med bad, toilet og tøjvask. Derudover ligger campingpladser som regel smukt eller midt i grønne omgivelser, og der er legeplads til børnene, måske endda en swimmingpool og en boldbane samt en kiosk, café eller restaurant. Campingpladsen danner ramme om ugelange ferier for fastliggere, mens det for andre - herunder kør-selv-folket - handler om enkelte overnatninger inden turen går videre til næste by eller område.

Der er stor forskel på campingpladser i Europa - nogle er små, enkle og med støvede pladser, mens de fleste er veludbyggede med græsplæner, hække, små veje, skyggefulde træer og en dejlig atmosfære, der indbyder til at slappe af og nyde ferien. Campingpladser er det sikre valg, når du skal overnatte i en lejet autocamper. Prisniveauet kan svinge meget, men regn som minimum med at betale 250-350 kr. for en enkelt overnatning (1 autocamper + 2 voksne + strøm)

Glamping - luksuscampingpladser og resorts

Specielt i Sydeuropa findes der gigantiske camping-resorts med alle tænkelige faciliter, ja nærmest små byer med fuld infrastruktur, badeland, sportsfaciliteter og baner, events, udlejning af sportsudstyr, supermarked og indtil flere restauranter, pizzeriaer og caféer. Her kan du forvente gang i den og underholdning for hele familien. Denne type campingpladser ligger tæt ved søer og strand, og tilbyder primært overnatning i de såkaldte "mobile homes", som dog ikke er spor mobile, men blot er enkle feriehuse, rækkehuse eller lejligheder med indkvartering på ugebasis.

En (ofte mindre) del af disse resort-pladser kan være forbeholdt rejsende i autocampere og campingvogne/telte, hvilket betyder at du som kør-selv-entusiast i en lejet autocamper kan nyde godt af de mange faciliteter og underholdning på pladsen - specielt populært blandt børn og unge, men sjældent søgt blandt modne par og livsnydere, der foretrækker roligere omgivelser. Prisniveauet for overnatning på luksus- og resortcampingpladser ligger typisk på 400-700 kr. pr. overnatning for en autocamper og 2 personer.

Småt men godt - de små og simple campingpladser

En lille og simpel campingplads kan være ganske udmærket, hvis du blot har behov for et sted at overnatte i din autocamper. Både i Sydeuropa og mod nord i Norge og Sverige, kan du finde simple pladser som kun tilbyder det meste basale - enten fordi sæsonen er kort, eller fordi turisterne ofte er gennemrejsende og derfor ikke efterspørger klassiske ferie-faciliteter til længere ophold.

Små og simple campingpladser er for mange lejere af en autocamper deres førstevalg, da det er nemt at checke ind og ud, du finder ofte din egen plads og det er billigere. De små / simple campingpladser er gode for dig, der kører fra sted til sted i lejet autocamper, fordi pladserne har det mest nødvendige, dvs. bad/toiletforhold samt mulighed for at fylde og tømme autocamperens tanke. Regn med 175-300 kr. for én overnatning (1 autocamper + 2 voksne + strøm).

Reservation af campingpladser

Det er ikke altid nødvendigt at reservere campingplads, men vi anbefaler alligevel at du reserverer dine første overnatninger lige efter afhentning af en lejet autocamper, så du har ro til at komme i gang med ferien og lære autocamperen at kende. Derefter kan du køre fra plads til plads og reservere en dag eller to i forvejen, hvilket er relevant når du rejser i højsæsonen eller i områder hvor der er rift om pladserne. Husk at reservere plads til en autocamper, da nogle campingpladser er inddelt i zoner til hhv. autocampere, campingvogne og telte. Ifm. valg af plads kan du støde på udtryk som standard-pitch, comfort-pitch, luxury-pitch og XL-pitch, som er betegnelser for størrelsen og "indretningen" af den enkelte plads eller om den ligger med flot udsigt, nær vand, har egen terrasse, skygge, borde og bænke, grillområde mv. Du kan med fordel reservere en stor plads, hvis I er flere autocampere, der følges ad og ønsker at bo sammen.

Overnatning på almindelige campingpladser er i hovedreglen billigere end at bo på hotel, men stadig en solid post på feriebudgettet. Der afregnes pr. enhed samt antal personer samt forbrug af strøm mv.

FDM travel kan desværre ikke hjælpe med at reservere campingpladser, men langt de fleste campingpladser har en hjemmeside, hvor du kan foretage online reservation. Viser det sig at der er udsolgt online, så kan du på selve dagen for overnatningen med fordel ringe til campingpladsen (sen formiddag/frokosttid) og høre om de alligevel har en ekstra ledig plads, hvilket tit er tilfældet når andre gæster har forladt pladsen før tid eller lign.

Alternativ overnatning - Stellplatz / Stellplads

En stellplads er en alternativ form for overnatning som er forbeholdt autocampere. Pladserne er simple og hvor lang tid der kan parkeres afhænger af de lokale betingelser. En stellplads er ubemandet, billigere end en campingplads og du betaler i en automat. Mange stellpladser er indhegnet, har videoovervågning og bom og mulighed for at få vand og strøm. Som regel er det også muligt at tømme autocamperens tanke.

Det er vigtigt at du i din autocamper er selvforsynende med toilet, vand, strøm, gas osv. Spildevand må kun udledes, hvor der er faciliteter til det. Pladserne er åbne 24/7, så du kan ankomme og køre igen på alle tidspunkter af døgnet. Du finder nemt en stellplads ved hjælp af forskellige apps og hjemmesider, som er bekrevet i vores guide til stellpladser. Regn med 60-150 kr for én overnatning på Stellplatz.

Mere info: Vores store guide til Stellplatz-overnatning i Europa

Alternativ overnating - Vingårde og landbrug

Er du livsnyder på kør-selv-ferie i autocamper, så vil du elske muligheden for at holde ind på en vingård og smage på de lokale druer, uden at skulle tænke på om promillegrænsen er overskredet. På udvalgte vingårde og landbrug mv. kan du lade autocamperen stå og i ro og mag nyde livet. Når du har smagt på den gode vin og fået en snack eller et dejligt måltid, så kan du lægge dig til at sove i autocamperen med vinbonden som nabo. Overnatning i autocamper på en vingård eller landbrug kan være helt gratis, andre gange mod et gebyr eller medlemskab og altid mod forventning om at du prøvesmager og køber lidt af den lokale vin og hvad der ellers produceres på stedet. Konceptet holder kun så længe du støtter den lokale bonde, som giver dig husly - eller rettere, mulighed for at parkere og overnatte i unikke rammer.

Selvom nogle vingårde og landbrug tilbyder strøm og vand til autocampere, så er det ikke en selvfølge og du skal derfor være selvforsynende med strøm på batteriet og vand i tanken. Oplevelsen skal ses som et alternativ til at køre ind på en campingplads eller Stellplatz for natten. Konceptet er populært i Tyskland, Frankrig og Italien, men findes også i andre lande.

Mere info: Vores store guide til overnatning i autocamper på vingårde, landbrug og andre private værter 

Alternavtiv overnatning - Golfbaner

Er du golfspiller på autocamperferie, så er der mulighed for at kombinere greenfee og overnatning på en lang række baner i hele Europa. Autocamperen parkeres på golfklubbens anviste autocamper-pladser, typisk i et hjørne af p-pladsen, hvorefter du henvender dig i klubben og betaler greenfee og et gebyr for at overnatte og benytte klubhusets faciliteter (indenfor åbningstiden). Nogle klubber tilbyder tilslutning af strøm. Vand kan som regel påfyldes fra klubbens forplads, hvor du renser dine golfsko, carts osv.

Den åbenlyse fordel ved at overnatte ved golfbanen er, at du kan stå på 1. tee, når solen står op og på den måde få det optimale ud af dagen. Ofte er greenfee også billigere på ydertidspunkterne. Tilsvarende kan du også ankomme sent på dagen og nå en aftenrunde eller blot 9 huller, inden du nyder din egen middag i autocamperen, eller spiser i golfklubbens restaurant.

Mulighed for overnatning i autocamper på golfbaner er især udbredt i Sverige, Sydtyskland og Frankrig, men findes over hele Europa. Finder du ikke autocamper-information på golfklubbens egen hjemmeside, så skriv eller ring til golfklubben og hør nærmere.

Alternativ overnatning - Destillerier, pubs, inns og restauranter

Endnu flere alternative overnatningsmuligheder byder sig til, når du holder ferie i autocamper, specielt på de britiske øer. Her kan du holde ind ved en lokal pub, inn eller tilsvarende landlig beværtning eller restaurant og parkere autocamperen for natten. Det er næsten altid gratis at parkere/overnatte, men det ligger i kortene at du spiser på stedet, både dit aftens- og morgenmåltid.

Konceptet med at parkere ved siden af en pub eller restaurant giver rigtig god mening - du kan sagtens tillade dig at dele en god flaske vin og snuppe en pint inden sengetid, uden at skulle tænke på alkoholprocenter og bilkørsel. Og når værten står klar med et solidt morgenmåltid, så bliver den næste dag også god.

Alternativ overnatning - Private værter og lokale producenter (Fe-Fi)

"Fe-Fi" er en europæisk sammenslutning af private værter, som tilbyder rejsende i autocamper overnatning på deres private grundstykke, fx. en have, indkørsel, græsmark, gårdsplads, landbrug, vingård, frugtplantage eller tilsvarende. Foreløbig er der mere end 10 lande i Europa som har en lokal forening, hvor man efter tilmelding og medlemskab kan benytte sig af muligheden for at parkere og overnatte privat i sin autocamper. Generelt er overnatningerne gratis, når først medlemskabet er betalt (typisk 200-500 kr. for en sæson pr. land/forening), og derefter kan man søge og reservere plads for natten via en bog, hjemmeside eller app. Nogle steder er det først til mølle. Af kendte Fe-Fi foreninger/værter kan bl.a. nævnes France Passion (Frankrig), Brit Stops (Storbritannien) og Pintrip herhjemme i Danmark.

Mange private værter kører selv i autocamper og er derfor tæt forbundet til miljøet. Andre tilbyder blot en overnatningsmulighed mod forventning om at man støtter/køber de lokale produkter. Værterne er for det meste hjælpsomme og måske bliver du inviteret til at spise med (gratis eller mod betaling). Mange værter sælger lokale produkter. Derudover er det en god måde at møde lokalbefolkningen og få tips og inspiration til egnens attraktioner og din videre færd med autocamper.

Mere info: Vores store guide til overnatning i autocamper på vingårde, landbrug og andre private værter 

Fricamping og autocamperparkering - når overnatningen (måske) er gratis

Gratis overnatning i autocamper er bestemt opnåeligt - men som førstegangslejer af en autocamper, kan det være lidt af en jungle at sætte sig ind i mulighederne, da reglerne er forskellige fra land til land, ja endda fra sted til sted. Nogle områder hilser turister i autocampere velkommen, mens man i andre områder og byer prøver at begrænse gratis overnatning og parkering og i stedet lede autocampere ind på campingpladser eller lokale stellpladser for natten.

Vil du spare penge på overnatningen, så brug noget tid på at sætte dig ind i de lokale reglementer for parkering og overnatning når du kører i en lejet autocamper. Husk altid at respektere den lokale skiltning, uanset om den begrænser eller tillader parkering i autocamper. Er du i tvivl om hvad du må, så spørg altid de lokale eller andre mere erfarne rejsende i autocampere. Husk også at tjekke din udlejningskontrakt om der er begrænsninger på, hvor du må holde og overnatte i en lejet autocamper.

Når du lejer en autocamper kan du også støde på dedikerede overnatningssteder til autocampere som hverken er campingpladser eller stellpladser. Definitionen af disse autocamper-parkeringspladser er i mange tilfælde ikke helt klare og der kan være forskel på overnatningsreglerne fra land til land. Fælles for autocamper-parkeringspladser er dog at de i mange tilfælde ligger i forbindelse med almindelige parkerings- og rastepladser. Det kan være alt fra en stor grusparkeringsplads ved et sportscenter eller indkøbscenter til store asfaltarealer med parkeringsbåse og dedikeret område til autocampere. Parkeringspladserne kan være beregnet til såvel langtidsparkering som natlig ophold. Faciliteter er som regel en mangelvare, men så er det godt at man er selvforsynende. Nogle pladser er gratis, andre koster et parkerings- eller overnatningsgebyr. Da reglerne er forskellige fra land til land, bør du undersøge nærmere hos de lokale myndigheder, turistkontor osv.

Allemandsretten og fricamping i naturen

For mange lejere og ejere af en autocamper, er den ultimative drøm at parkere og overnatte et uberørt sted i naturen - helst alene, uforstyrret og uden omkostninger og naturligvis med den mest fantastiske udsigt til havet, en betagende bjergsø eller en smuk solopgang. Sandheden er dog at denne rendyrkede form for unik overnatning i naturen er svær at opstøve, da det dels kræver en del research samt velvillighed og stiltiende accept af autocamper-overnatninger i naturen fra lokale myndigheder. Derudover er de mest oplagte spots kendt vidt og bredt i autocamperkredse og vanlife-communities (de bedste lokationer deles via apps), hvorfor det er svært at have de unikke steder helt for sig selv.

I nogle lande er det dog nemmere at overnatte med autocamper direkte i naturen, specielt på de britiske øer og her i Norden, hvor du kan benytte dig af den kendte "Allemandsret". I praksis er det nemmere sagt end gjort, da der er forskel på at udnytte allemandsretten med et lille to-personers telt på en vandretur ift. at finde frem til egnede steder at parkere et skrummel af en lejet autocamper. Jo længere du kommer mod nord i Sverige og Norge, jo nemmere er det at udnytte allemandsretten i en lejet autocamper. Tjek altid din udlejningskontrakt om der er begrænsninger på, hvor du må holde og overnatte i en lejet autocamper.

Når du fricamperer i en lejet autocampmer er det ekstremt vigtigt at du holder stedet pinligt rent og fx. ikke lukker spildevand ud i naturen. Det bedste tegn på at du har fundet et godt og afsides sted, er hvis der er pænt og rent. Opdager du hjulspor fra mountainbikes, motorcross eller finder fastfood emballage, cigaretskod og tomme dåser, så er du nok ikke helt så alene som du måske skulle tro.

Uden for sæsonen - Ski- og vinterferie i en lejet autocamper

Selvom langt de fleste autocampere udlejes i årets lyse måneder, så er der stadig en del entusiaster, der tager på vintercamping eller skiferie i en autocamper. Denne ferieform kræver at man er indstillet på en anderledes skiferie, hvor man tilbringer mere tid indendørs i autocamperen efter dagens strabadser på alpin- eller langrendsski eller anden form for vinteraktivitet. En skiferie i autocamper i Sverige, Norge eller i Alperne gør at du kan besøge mange forskellige skiområder på én og samme ferie.

Om vinteren er der kun få campingpladser, der holder åbent, så du skal researche hjemmefra hvad der kan lade sig gøre og hvilke faciliteter der er åbne. Husk at reservere plads hjemmefra, da mange vintercampingpladser kan være godt fyldt op, typisk af campingvogne med sæsonplads. De fleste Stellpladser i Europa holder åbent om vinteren, så hvis du kan leve med denne form for simpel overnatning, så går det fint.

Vintercamping egner sig bedst når man kun er 2-3 personer og har lejet en model med god plads, både indendørs og til opbevaring. Derudover er det en rigtig god idé at du på forhånd har sat dig ind i muligheden for varmekilder i autocamperen og hvordan man evt. påfylder/ombytter gas mv. i de lande, hvor man planlægger at holde vinter- eller skiferie i autocamper. VIGTIGT: Lej kun en model, der er vinteroptimeret, fx. bedre isolering, gulvtemperering og hvor vandrør og spildevandstank ikke fryser til og dermed ødelægger systemet i frostvejr.

Mere om kør-selv-ferie og autocamper i Europa

Kør-selv-forslag i autocamper