Alternativ overnatning i autocamper - Stellpladser og autocamperparkering

Stellplads, Aire de Camping-Car og Bobilparkering...

Kært barn har mange navne. De specielle overnatningspladser for autocampere, går under forskellige betegnelser afhængig af land. Her guider vi dig til den lidt specielle og ofte ukendte overnatningsmulighed for dig der er førstegangslejer af en autocamper i Europa.

Guide til overnatning på Stellplads i Europa - Autocamper parkering

Hvad er er en Stellplads?

Som førstegangslejer af en autocamper skal du kende udtrykket "stellplads" / "stellplatz" eller blot autocamperparkering. Kort fortalt er der tale om et område, hvor autocampere kan holde natten over. Hvor lang tid der kan parkeres, afhænger af de lokale betingelser, som står skiltet. En stellplads for autocampere er billigere end en campingplads, prisen i udlandet er typisk 50-125 kr. pr. døgn, men kan variere fra land til land. Som regel betaler du med kort i en automat. Nogle stellpladser er anlagt med god plads til naboen, måske endda et underlag af blødt græs at træde ud på, mens selve autocamperen holder på grus, fliser eller asfalt. Videoovervågning og bom er standard på mange moderne stellpladser og der er mulighed for at få vand og strøm samt mulighed for at tømme autocamperens tanke. Du skal ikke forvente toilet- og badefaciliteter på en stellplads, men det kan dog forekomme på de gode af slagsen. Pladserne er altid åbne 24/7, så du kan ankomme og køre igen på alle tidspunkter af døgnet.

Stellplads beliggenhed

Du finder stellpladser overalt, men ofte i gå- eller cykelafstand til byer og turistattraktioner. Pladserne drives enten privat eller af lokale myndigheder med det formål at lokke flere turister til, som ellers ikke ville overnatte på en af områdets campingpladser.

Det er ikke sjældent at du finder en stellplads ifm. et smukt sted i naturen, lystbåde- eller industrihavn, sportsplads, supermarked og langs floder og søer, hvor der generelt er færre mennesker om aftenen og natten.

I mindre byer kan den lokale stellplads ligge nærmest lige midt i centrum, men sædvanligvis skal du regne med at gå eller cykle for at komme helt ind til centrum og turistattraktioner.

 

Stellplads - kært barn, mange navne

Stellpladser / stellplätze er udbredt i hele Europa, men specielt i Tyskland, Frankrig, Italien, Norge og Sverige er der efterhånden en del af disse pladser. Selv i Danmark er der rigtig mange muligheder for autocamper-parkering, bl.a. ved lystbådehavne. Husk dog, at du ikke må køre rundt i Danmark når du har lejet et autocamper i udlandet.

Når du som førstegangslejer af en autocamper skal finde en stellplads på din tur rundt i Europa, kan du downloade og benytte en lang række apps og hjemmesider (se længere nede på siden), som guider dig til din foretrukne overnatningsplads.

Vil du søge lokalt efter en stellplads, så brug evt. disse søgeord på Google, Google Maps og andre tjenester:

Tyskland: Stellplatz / Wohnmobil-stellplatz / Reisemobil-Stellplatz
Norge: Bobilplasser / Bobilparkering
Sverige: Ställplats / Husbilsplats
Frankrig: Aire de Camping-Car / Aire de Service Carmping-car / Aire de stationnement camping-car
Italien: Aree di Sosta / Area Camper / Sosta Camper
Spanien: Areas de servicios / Parkings para autocaravanas

Sådan finder du en Stellplads - gode app's, websites og guidebøger

Heldigvis er der mange værktøjer til at finde en autocamper-overnatningsmulighed for natten. Du bør downloade app'en "Park4night", som guider dig til alle typer af overnatningssteder, herunder campingpladser, stellpladser, autocamperpladser, naturpladser, tømningsmuligheder m.fl. Det samme gælder "Camping App-Eu" og "campercontact, som har gode filtre, så du kan indsnævre dine søgeresultater. Der findes tilsvarende og mere lokale overnatnings-apps for hvert enkelt land, men "Park4night" "Camper contact" og "Camping App-Eu", dækker godt på tværs af lande. Er du mere til en god gammeldags guidebog, så udgiver tyske ADAC hvert år deres trykte udgave af "ADAC Stellplatzführer Deutschland und Europa". Bogen kan købes for ca. EUR 30-35 i Tyskland eller for ca. DKK 300 i Danmark.

Gode Stellplads apps:
Park4night  (App Store / Google Play)
Camping App-Eu  (App Store / Google Play)
CaraMaps - Motorhome  (App Store / Google Play)
CamperContact (App Store / Google Play)
Stellplatzfuehrer (App Store / Google Play

Gode Stellplads websites (virker i browser)
park4night.com
campercontact.com
womo-stellplatz.eu
caramaps.com
stellplatz.info
stellplatzfuehrer.de (med dansk version)

Derudover kan du i nogen grad også benytte de traditionelle kort-apps til navigation og kortsøgning, dvs. Apple Kort og Google Maps. Disse apps er i forvejen uundgåelige når der skal findes benzin, supermarkeder, tjekkes åbningstider og bookmarke favoritter osv.
 

Fordele ved en Stellplads

 • Billigere end campingplads - nogle pladser er gratis
 • Automatisk check-in og betaling i automat
 • Fleksible åbningstider - ankomst 24/7 - på alle tider af døgnet, året rundt
 • Tæt på turistattraktioner og byer m.m.
 • Hurtigt ind og ud
 • Ofte mulighed for tilslutning af strøm og påfyldning af vand
 • Ofte mulighed for tømning af autocamperens tanke
 • Ofte indhegnet

Ulemper ved en Stellplads

 • Nogle stellpladser ligger tæt på veje og industri (men ikke alle)
 • Sjældent toilet og badefaciliteter
 • Ikke så hyggeligt - ofte parkering på asfalt, fliser eller grus
 • Nogle steder begrænsning på antal overnatninger

Hvem må holde på en Stellplads?

Stellpladser er beregnet til selvforsynende autocampere og campingbusser eller andre køretøjer med indretning til beboelse og overnatning.

Faciliteterne på en stellplads er indrettet specifik med henblik på autocampere og derfor er der som regel ingen adgang for biler med campingvogne, Camp-Let, trailere med både samt rejsende med telt. Her skal man i stedet søge ind på en campingplads.

Ingen mulighed for reservation

De fleste steder er det ikke muligt at reservere en klassisk stellplads når du holder ferie i en lejet autocamper - her er det normalt "først til mølle".

Hvis du vil være sikker på en plads i et populært område i højsæsonen, så bør du ankomme om formiddagen mellem kl. 9 og 10 når andre autocampere forlader pladsen. Typisk fyldes der hurtigt op. En gennemsnits stellplads har plads til 10-20 autocampere, men pladserne findes både mindre og meget større.

Nogle stellpladser begrænser antallet af overnatninger i højsæsonen. De lokale betingelser er altid skiltet ved pladsen og du finder som regel også informationen i de førnævnte app's.

Hvem møder du på en Stellplads?

Du kan møde hvem som helt på en stellplads i Europa. Langt de fleste er helt almindelige rejsende og turister som dig selv i en privat eller lejet autocamper.

Du finder dog også spændende, sjove, underfundige og anderledes rejsende. Nogle er på langfart i deres spritnye autocamper, andre kører i gamle rustne smadderkasser af en varevogn, mens nogle familier har ombygget en gammel bus, kassevogn eller en brandbil til deres rullende hjem. Du kan også møde familier på sabbatsårsrejse med hjemmeskole og så er der selvfølgelig de frie fugle i deres klassiske VW-busser eller surfer-dudes i funklende nye VW Californiavans med surfboards på taget. Alle kører de i autocampere eller campervans af mere eller mindre officiel karakter. Det lyder spændende, men i langt de fleste tilfælde er det helt almindelige mennesker i helt almindelige autocampere.

Du falder nemt i snak med dem alle og hjælpsomheden er stor, hvis du har brug for hjælp til din lejede autocamper.

Hvordan skal jeg opføre mig på en Stellplads?

En stellplads er ikke det samme som en campingplads. Af samme grund skal du derfor ikke "slå lejr" og lade som om du skulle tilbringe en uge på en campingplads ved Gardasøen. Tag hensyn til dine naboer og overvej altid om forholdene egner sig til at slå markisen ud og om du kan tillade dig at tænde op for gasgrillen uden at genere andre på pladsen. Følger du de lokale anvisninger, så går du ikke galt i byen og er du i tvivl om noget, så spørg nogle af de erfarne rejsende i autocampere - det er flinke folk som gerne deler ud af deres viden.

Vores råd er at du bør tage ind på en campingplads når du vil have en fast base over en længere periode med dertilhørende faciliteter, fx. toilet- og badeforhold, swimmingpool, minimarked, café, børneområde osv.

God råd når du opholder dig på en Stellplads

 • Respekter de lokale regler for pladsen
 • Lyt til de erfarne rejsende i autocampere og følg deres råd
 • Hold pladsen ren - ryd op efter dig selv - evt. også efter andre
 • Tøm kun autocamperens tanke hvis der er tømningsfaciliteter
 • Respekter dine naboer og andre autocampere på pladsen
 • Larm ikke for meget hvis du ankommer til en stellplads når alle de andre autocampere er gået i seng
 • Blokér ikke flere pladser ved at holde på tværs
 • Overnat aldrig længere end det tilladte på en stellplads
 • Brug din sunde fornuft og spørg hvis du er i tvivl om noget

Andre overnatningsformer i en lejet autocamper

Ud over stellpladser, findes der en hel del andre former for overnatningssteder når du holder ferie i en lejet autocamper. Læs meget mere om campingpladser, overnatning i naturen, på vingårde, landbrug ved golfbaner, pubs og inns m.fl.

stellplads galleri