Normandiets skaldyr

Smag på Nordfrankrigs perler

Normandiets regnfulde, småkolde og blæsende kyster byder på langt mere end de imponerende D-dagsstrande. Østersfarme pryder kyststrækningerne, mens fiskerbyerne indbyder til lokal havnestemning og små, gemte restauranter. Normandiets vestlige kystlinje fra Cherbourg til Mont-Saint-Michel, er et spisekammer af friskfangede fisk, smagfulde skaldyr og ikke mindst østers en masse. Skal smagsløgene forkæles på kør-selv-ferien i Normandiet, skal I sætte GPS’en mod Frankrigs nordvestlige kyst.

Inspiration

Kunsten at dyrke østers

Langs Normandiets kyst ligger østersfarme som perler på en snor. Og dét at dyrke østers er altså lidt af en kunst. Udfordret af tidevandet, regnen og de kolde vinde, begiver østersfarmere sig ud til stålburene som østersene dyrkes i, tidligt om morgenen. Det kræver viljestyrke og hårdt manuelt arbejde at høste de skattede skaller som Nordfrankrig er så kendt for.

Og det er et arbejde som ikke kun franskmænd, men hele verden sætter pris på. De franske østersfarme, der, for de flestes vedkommende, er organiseret i sammenslutninger, forsyner 90 % af det europæiske marked – det svarer til ca 100.000 tons om året! Østers kan spises året rundt, men der er et gammelt fransk ordsprog, der siger, at man kun spiser østers i måneder der indeholder et ”r” - fra september til april. Hvis I vil have den fulde østers-oplevelse på jeres kør-selv-ferie, så læg ruten langs Normandiets vestkyst og besøg en østersfarm i løbet af årets koldere måneder.

Den friskeste fisk får du på fiskemarkedet i Trouville

Stemningsfyldte restauranter i kystens mange byer langer skaldyr over disken i massevis. Det er absolut ikke svært at komme til at smage på havets mange frugter i Normandiet. Men én af de absolut friskeste smagsoplevelse, får du på det lille fiskemarked i den charmerende havneby Trouville.

Under halvtagene står fiskehandlerne på rad og række og faldbyder dagens fangst. Der er en klikken af nyfangede østers, der bliver åbnet med kyndig hånd, og en skøn duft af hav. Store krabber, friske hummer, kammuslinger, havsnegle, rejer, fisk og blåmuslinger vælger du direkte fra disken, hvorefter det hele bliver tilberedt og serveret med lidt citron eller dressing. Simpelt og lækkert, så de friske havfrugter får lov at få fuld fokus. En gåtur mellem fiskeboderne og bordene, hvor folk nyder de flotte skaldyrsplatter, får hurtigt mundvandet til at løbe. Du skal dog være opmærksom på, at skaldyr nok er billigere her i Normandiet end i Danmark, men absolut ikke i en grad, der får kæben til at falde ned. Derimod har du sjældent smagt friskere seafood!


"Er du frisk på virkelig at sætte tænderne i Normandiets seafood-specialiteter, så skal du selvfølgelig prøve havsnegle. De flotte konkylier med snegle i finder vej til mange af egnens fiskeretterne. De minder på mange måder om muslinger i konsistens og smag, så det er tanken om, at man spiser snegle, der er sværest at overkomme. Men prøves det skal det da!"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort

Oplev Normandiet - Skab din egen historie