Cahergal og Leacanabuaile Stone Forts

To ringforter midt i ingenting

Vejen rundt på Ring of Kerry passerer på den nordvestlige del af halvøen gennem byen Cahersiveen, hvor hovedparten af de besøgende blot kører igennem uden at tænke på at forlade N70 og tage en tur over broen ved Castlequin.

Kun få minutter efter turen over broen ligger Leacanabuaile Stone Fort og Cahergall Stone Fort på en bakke blot en kilometer mod vest.

Begge ringforter er sandsynligvis bygget i det 9. eller 10. århundrede, men det vides ikke hvem der stod bag, men de menes begge at have været befæstede gårde. Imponerende er de begge og falder trods de bastante mure så at sige let ind i landskabets former.

Inspiration

En storslået udsigt fra toppen

Leacanabuaile Stone Fort
Leacanabuaile Stone Fort er det rå og kun delvist genopbygget stenfort bygget på et massivt klippefundament. Muren, der er 3 meter tyk, er cirkulær med en diameter på ca 20 meter, og på indersiden er der trappetrin, så det er muligt let at komme op på toppen og få et forrygende udsyn over land og vand. Indgangen ligger mod øst vel beskytter fra den typiske vind fra vest, og inde i gården ses resterne af et rundt hus samt rester af to bygninger, som senere blev bygget på indersiden af ringmuren.

Cahergall Stone Fort
Fortet er lidt større end Lecanabuaile Stone Fort, og ligger blot 200 meter mod syd for dette. Cahergals mure er for nylig blevet rekonstrueret med en højde på to meter mod vest og stigende til fire meter på den østlige side. Fortet er 25 meter i diameter, og med sine 5 meter tykke mure er der tale om et bastant byggeri.

Det er fascinerende at se, hvordan terrasser og trapper er konstrueret, så de på en meget enkel vis er indbygget i ringmuren og indbyder til at tage en tur op på toppen og se den storslåede udsigt.


"godt nok er der mange sten og klipper i området, men det har krævet en imponerende indsats at bygge de to ringforter, som kun kan indgyde respekt"

- Jesper, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort