Jökulsárgljúfur kløften

Det mest spektakulære lava-landskab

Jökulsárgljúfur kløften var tidligere sin egen nationalpark, i dag dækker navnet dog over den nordlige del af Vatnajökull nationalpark, som den er blevet en del af. Området rummer noget af det mest spektakulære og unikke lava-landskab – selv på Island. Det er især kendt for sine spektakulære vandfald, som blandt andet tæller Selfoss og Dettifoss, der dog ligger lidt udenfor selve kløften. Derudover ligger Ásbyrgi kløften i den nordlige del af Jökulsárgljúfur. Kløften er over 24 kilometer lang, og har en masse oplevelser undervejs.

I Jökulsárgljúfur kan I blandt andet besøge Hljóðaklettur, som betyder ”Ecco-klipperne”. Hljóðakletturs bizarre landskab består af tusindvis af basaltsøjler, som hvirvler sig rundt i alle mulige mønstre og former. Her er lyden helt speciel og I vil kunne høre jeres ekko følge jer. Når I går rundt i området, kan I let forestille jer, hvordan det er at gå på en hel anden planet.

De røde bakker Rauðhólar

Dette kommer også til syne ved Rauðhólar, oversat til røde bakker, som består af en masse pseudokratere som er mere end 5000 år gamle, som ligger i den helt nordlige del. Bakkerne er helt unikke med deres rødlige farve, som særligt kommer til sin ret på en solrig dag. Selvom Dimmuborgir i Mývatn også er opstået ved pseudokratere, så er det altså kun her ved Rauðhólar at de har den særlige røde farve, som skyldes oxidationen af jernet i laven i lige dette område.

Vær opmærksom på at Rauðhólar betyder røde bakker, hvilket I finder to forskellige steder på Island (der findes også et sted udenfor Reykjavik), det er derfor vigtigt at I vælger den rigtige når I søger efter området. Rauðhólar kan I ikke køre til, så måden hvorpå I oplever dette område er ved at tage en vandretur fra Hljóðaklettur parkeringsplads. Vandreturen er på 5 kilomter og tager ca. to timer, den er ikke for de gangbesværede og vi anbefaler derfor kun turen til folk som er vant til at vandre.

Ud over Selfoss og Dettifoss finder I også Hafragilsfoss, som også er en del af gletsjerfloden, Jökulsá á Fjöllum. Vandfaldet har et fald på 27 meter og er 90 meter bred og løber ned i Jökulsárgljúfur kløften. I kan parkere i nærheden, og ligesom de andre vandfald som er langs floden, er det udsigten fra østsiden som er ekstra spektakulær. Fra udsigtspunkterne har I også en flod udsigt ud over Jökulsárgljúfur kløften.  Hafragilsfoss ligger blot 10 minutters kørsel fra Dettifoss, så er I alligevel på de kanter skal I bestemt ligge vejen forbi. 

Anbefalet af Christina , rejsespecialist i Lyngby

Jeg har rejst rigtig meget i Europa og USA. Det er svært at vælge hvilken destination, som er min favorit, men efter at have boet i USA, kender jeg efterhånden nogle unikke steder, som gør det ekstra specielt at ”komme hjem”. Jeg bruger også en del tid i Spanien, som jeg har en stor forkærlighed for og så er jeg bare helt vild med Island. Jeg er især glad for at køre i bil - her kan jeg selv vælge tempoet og holde til siden, så snart jeg ser noget af interesse. Min GPS er oftest gemt væk, så jeg kan kører hvorhen jeg har lyst og lade tilfældighederne styre dagen.

Kort

Vis på kort

Oplev Island - Skab din egen historie