De jødiske bade i Siracusa

Ortigias hemmelighed

Hvem skulle tro, at der ligger en vigtig jødisk kulturskat under Ortigias smalle gader, hvor vasketøjet hænger til tørre imellem bygningerne, og små lokale restauranter frister med delikatesser, som får tænderne til at løbe i vand. Under et hotel i Siracusas gamle bydel kan du komme ned og besøge de 2.000 år gamle gamle jødiske ritualbade på en guidet tur. Det er en stor oplevelse, som ikke kun er for de historieinteresserede. Temperaturen dernede er dejlig kølig på en varm sommerdag, og selvom stedet er småt, så er historien spændende og oplevelsen stor.

Opdaget ved et rent tilfælde

Du kan hurtigt overse det lille skilt, der indikerer hvilken kulturskat, der ligger gemt under Hotel Alla Giudecca. Og det var da også ved et rent tilfælde, at de imponerende underjordiske jødiske bade blev opdaget under en renovering af den gamle bygning i 90’erne. Som en del af bygningen, var der en indre gårdsplads og en bygning, som ikke havde nogen indgang. Den nye ejer fik banket hul i muren og kunne skimte en hvælvet korridor, som var fyldt op med grus og jord. De jødiske bade var blevet fyldt med grus i et desperat forsøg på at skjule dem dengang de blev fordrevet af spanierne i 1400-tallet. Den nye ejer fik udgravet rummene, med de forskellige bade, som i dag, står meget velbevaret.

Europas ældste mikveh

Det begynder at lugte lidt svampet på den der måde, som der godt kan lugte i gamle fugtige kældre, når du går ned ad den 48 trin lange trappe trappe. Væggene bliver grønsorte, og i loftet over dig danner den kolde fugt et loft af diamantlignende dråber. For enden venter der dig en sand kulturskat. Europas ældste Mikvah, som er de jødiske ritualbade i Siracusa er op mod 2.000 år gamle. De små bade blev brugt til en form for rituel hellig rensning, som blandt andet skulle udføres på piger efter menstruation og forlovede par inden ægteskab. I dag bliver de ikke brugt længere, men de står som vidnesbyrd for en vigtig del af byens kulturhistorie.

 


"Er du blevet sulten, så gå igennem den gamle bydel over til den nye og spis en pizza sammen med de lokale på det moderne pizzeria, La Pecora Nera."

- Alan, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort