Umbriens historiske vinrute

Den Etruskisk-romerske vinvej

I kan fornemme historien, når I kører i fodsporene på de etruskiske og romerske vinbønder. Årtusinders vintraditioner er dybt forankret i lokalbefolkningen. I dette umbriske landskab, der mættes af Tiberens dybblå vand, udgør vinens kompleksitet og historie det sydlige Umbriens DNA. På jeres vej igennem det grønne landskab kommer I undervejs igennem Orvieto, Amelia og Narni, der er blandt Umbriens smukkeste middelalderbyer. Lad jeres kør-selv-ferie føre jer igennem fantastiske vinoplevelser og henrivende olivenolier i et af de mest interessante vinområder i Italien.

2.500 år gammel vinkælder

Domkirken troner over byen med sin excentriske udsmykning. 80 kilometer syd for Perugia hviler Orvieto på de rustrøde vulkanklipper. Under byen spøger fortiden i de etruskiske gange, og over jorden charmerer byen sine turister i de smalle gader. Det er dog hvidvinen Orvieto Classico, der er områdets største seværdighed. På vingården Le Velette henter vinbonden gerne en flaske op fra den 2.500 år gamle vinkælder, som I kan nyde på terrassen til udsigt ud over Orvieto. En mere bred introduktion til Orvieto Classico-områdets udvalg, finder I i de dybe kældre under de gamle bygninger i L’Enoteca Regionale dell’Umbria.

Vin i Umbriens ældste by

Ad zigzaggede hårnålesving går turen igennem et frodigt landskab, når den etruskisk-romerske vinrute går fra Orvieto mod Amelia. Vinmarkerne strækker sig strunkt i landskabet og understreger vinens store betydning for Umbrien. Amelia ligger i bedste ånd på toppen af en bakke og kan med sin historie, der går helt tilbage til 1.134 f.Kr., bryste sig af at være Umbriens ældste by. Her flyder vinen, og den oplever i naturligvis bedst direkte fra fadene. Hold ind ved Zanchi, hvor I kan gå på opdagelse i vinkælderen, vandre imellem de gamle vinstokke og smage på gårdens produktion af velsmagende vin, grappa og olivenolie.

500 år gamle olivenlunde og rustikke vinmarker 

Den magiske middelalderby, Narni byder på smalle gader, storladne katedraler og fortryller alle med sin magiske italienercharme. Tag på en slentretur igennem byen, der inspirerede C.S. Lewis til romanen Narnia, inden I begiver jer på jagt efter vinen. På en lille bakketop omgivet af vinmarker, olivenlunde og cypresser pryder vinslottet, Castello delle Regine det pittoreske landskab. Kom i god tid, så I kan nå en gåtur i de mere end 500 år gamle olivenunde og rustikke vinmarker, før I indtager et velfortjent, lokalt måltid under de hængende kobberpotter- og pander i vinslottets hjemlige og stemningsfyldte restaurant.

Kort

Vis på kort