Autocamper - Sådan virker den

SÅDAN VIRKER AUTOCAMPEREN - HERUNDER FINDER DU SVAR PÅ DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM FERIE I AUTOCAMPER

Generelt - Hvordan kører man en autocamper?

En autocamper fungerer på samme måde som en almindelig bil, men den er selvfølgelig større og man skal derfor være mere opmærksom i trafikken, specielt når du skal dreje og parkere. Du sidder højere og autocamperen opfører sig som en varevogn, hvilket betyder at du skal benytte dig af sidespejlene under kørslen. Samtidig skal du være mere påpasselig når du skal bakke eller når du skal passere snævre og lave steder.

Det er ikke svært at køre en autocamper og det tager normalt kun et par timer at vænne sig til. Du kan med stor fordel få din medpassager til at hjælpe dig med navigation og holde øje med den øvrige trafik, så du selv kan koncentrere dig om selve kørslen.

Generelt - Hvilken gearkasse har en autocamper?

Europa:
I Europa er autocampere udstyret med enten automatgear eller manuelt gear. Jo større de er, jo bedre er chancerne for automatgear. Ifm. med bestilling kan du få oplyst om din valgte autocamper er med automatgear eller manuelt gear.

USA og Canada:
Alle modeller i USA og Canada har automatgear

Australien og New Zealand:
I Australien og New Zealand har langt de fleste autocampere automatgear, men enkelte små modeller har stadig manuelt gear. Det samme gælder autocampere med firehjulstræk.

Seng - Hvordan omdanner jeg siddegruppen til seng?

For at omdanne siddegruppen/spisepladsen til en seng, skal du først sænke bordet. Herefter arrangeres hynder og ryglæn, så de danner en flad madras. Herefter kan du rede sengen op med lagen og dyne.

Løsningen kan være lidt forskellig fra model til model, men ved afhentning af autocamperen bliver du introduceret til denne funktion.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan man omdanner siddegruppen til seng i netop din model.

Køleskabet – hvordan virker det?

Køleskabet i en autocamper er mindre end dit køleskab derhjemme, men ellers fungerer det på samme måde. Der er plads til kølevarer til et par dages forbrug og der er endda en lille indbygget frostboks.

Afhængig af situationen kan køleskabet i en autocamper kører på 3 forskellige typer af energi. Nogle køleskabe skifter selv over og på andre skal du trykke på en knap for at skifte.

  • På campingpladsen: Benyt 230 V (dvs. du skal koble autocamperen til strøm vha. det medfølgende kabel)
  • På farten: Benyt gas eller batteri. Du skal huske at tilkoble og tænde for gassen. Hold øje med gasforbruget.

Er du på ferie i autocamper under meget varme forhold, så kan nogle køleskabe have svært ved at køle effektivt. Sørg for at der er god ventilation ved den udvendige lem, samt at køleskabet ikke er proppet stuvende fuldt.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan køleskabet virker i netop din model.

Toilet – hvordan virker det og hvordan tømmes det?

Toilettet er af afgørende betydning for din komfort, når du rejser i autocamper. De fleste toiletsæder kan dreje, hvilket giver gode placeringsmuligheder, hvor der ellers er meget lidt plads.

Europa/Australien/New Zealand
I en autocamper er toilettet placeret over en lille tank i “kassetteformat”. Når du skyller ud, falder kummeindholdet direkte ned i tanken. Når tanken er fuld, fjernes den manuelt via en udvendig serviceluge og du tømmer indholdet på campingpladsens dertil indrettede tømningsstation eller på motorvejsrastepladser eller tankstationer som har tilsvarende tømningsfaciliteter. Derefter skyller du kassetten med rent vand og monterer den igen under toiletkummen. Et kassettetoilet nedbryder en del af indholdet kemisk, så det ikke fylder og lugter så meget som normalt. Toilettet skal løbende have tilført et kemisk tankrensningsmiddel, som følger med når du lejer en autocamper. Midlerne kan også købes og findes på flydende form og som tabs, der kommes i tanken, og de bekæmper lugt meget effektivt. Toiletindholdet må aldrig tømmes direkte i naturen, da nogle af de kemiske stoffer ikke kan nedbrydes i naturen. Husk at tømme regelmæssigt. Vi har fundet en video der beskriver hvordan du tømmer et kassettetoilet >>

USA/Canada:
I autocampere i Nordamerika er der indbygget en fast fækalietank, også kaldet "black water tank". Når den skal tømmes (indikator findes i autocamperen), kører du hen til en tømmestation på en campingplads eller et truck stop og trækker en slange hen til et afløb, hvorefter du åbner for en hane og indholdet ryger ud. Ganske smart. Black-water-tanken må kun tømmes når den er min. 3/4 fyldt, sådan at der er rigeligt med tryk, når hanen åbnes. Når tanken fra toilettet er tømt gentages processen med det almindelige spildevand fra vask og bruser (grey water tank), som skyller slangen igennem og fjerner evt. rester. Se video her >>

Det kan være en god idé at benytte et par gummihandsker eller engangshandsker.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan toilettet tømmes i netop din model.

Toilet - Hvor tit skal det tømmes?

Autocamperens toilet skal typisk tømmes nogle gange om ugen, afhængig af hvor meget det benyttes og hvor stor toilettanken er. Og lad det være sagt med det samme - det er ikke en behagelig oplevelse, hvis man glemmer at tømme tanken/kassetten eller venter til det er for sent!

Hvis en familie på 4 personer udelukkende benytter sig af autocamperens toilet og slet ikke bruger offentlige toiletter eller campingpladsens faciliteter, så kan man komme helt op på 3 tømninger på en hel uge, vel og mærket i en europæisk autocamper og hvis det er en mindre tank. De lidt større tanke (typisk i USA/Canada) kræver naturligvis ikke så mange tømninger.

Størrelsen på toilettanken kan variere meget fra model til model. Husk altid at benytte de anbefalede kemiske tankrensnings- og opløsningsmidler, så du undgår dårlig lugt i autocamperen.

Hvis du vil undgå for mange toilettømninger, så anbefaler vi at du i vid udstrækning benytter offentlige toiletter eller campingpladsernes faciliteter og kun benytter autocamperens toilet når det er strengt nødvendigt, dvs. når du er på farten.

Strøm - hvordan tilkobler man?

Når du lejer en autocamper medfølger der et strømkabel, som du kan tilslutte på campingpladser o.l. På den måde har du 230V til lys, køleskab og opladning m.m. Det er nemt at tilslutte, både ved strømstanderen (måler skal evt. aflæses før/efter brug) og på selve autocamperen (udvendigt stik).

Det medfølgende kabel kan være mellem 10 og 25 meter langt. De bedste er af typen CEE (de blå campingstik), men kan variere en smule fra land til land. Hvis du krydser grænser er det smart at købe et adapterstik til det pågældende land hvor man holder ferie. Nogle gange følger adapterstik med i lejen af autocampere, andre gange må du i en campingbutik eller et byggemarked for at købe et adapterstik.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan man tilkobler strøm til netop din model.

Strøm – hvordan virker 12V batteri systemet?

De fleste udlejningsautocampere har 2 batterier: Ét til selve køretøjet og ét ekstra batteri til forbrug, dvs. lys i autocamperen, samt vandpumpe til vask og toiletskyl og i nogle tilfælde til køleskabet.

Begge batterier lades op under kørsel, samt når autocamperen er tilsluttet strøm på campingplads eller andre steder. På et lille panel kan du se hvor meget strøm der er på batteriet. Enkelte luksus-autocampere har solceller på taget, hvilket gør at du også kan lade batteriet op, når bare solen skinner.

Hvis du fricamperer i flere dage uden tilsluttet strøm, så skal du undgå at lade alt lys være tændt om aftenen, på den måde er du sikker på at have strøm nok til nogle dage.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan batterisystemet virker i netop din model.

Strøm - hvordan virker en generator?

En generator er typisk noget man finder i autocampere/motorhomes i USA og Canada - og nogle gange i Australien. En generator er placeret fast under autocamperen og kører på autocamperen brændstoftank og leverer 120 V strøm til autocamperen. Ofte bruger man generatoren når man fricamperer og ikke er tilsluttet strøm på en campingplads. Generatoren benyttes primært til aircondition og mikroovn og andre enheder som har et meget højt strømforbrug. Du skal være opmærksom på, at generatoren kan larme en del, derfor skal du vise hensyn når du holder ved siden af andre mennesker på campingpladser og parkeringspladser m.m. Se video om brug af generator >>

Brug af generator er sjældent påkrævet og der afregnes pr. time via den indbyggede forbrugsmåler. Prisen kan variere men regn med DKK 25-45 pr. time.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan generatoren virker i netop din model.

Gas - Hvordan virker gasblussene i køkkenet?

Først og fremmest skal du tilslutte en gasflaske i autocamperens gasrum. Herefter åbnes hovedafbryderen inde i autocamperen (typisk sidder gashanen i et skab under vasken eller ved køkkenskuffen). Til sidst kan du tænde gasblusset ved at holde de små gashaner inde og dreje, så du tydeligt kan høre at gassen flyder til. Nogle gasblus har en automatisk gnist der tænder flammen - i andre modeller skal du bruge en tændstik eller en lighter.

Når du er færdig med at lave mad, skal du huske at slukke for gassen. Glem ikke at tænde for den lille indbyggede emhætte, eller hvis autocamperen ikke har en sådan, så åben køkkenvinduet eller taglugen, så dampen kan slippe ud.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan gasblusset virker i netop din model.

Gas - Hvordan virker varmeapparatet?

De fleste almindelige autocampere har et varmeapparat indbygget. Nogle apparater kan både varme med strøm og gas, mens andre kun kan varme med gas. Hvis du har strøm kan du blot tænde for varmeapparatet og skrue op til den ønskede temperatur. Vær dog opmærksom på campingpladsens priser på strøm. Nogle steder kan du bare bruge løs, men andre steder afregnes efter forbrug.

Kan varmeovnen kun køre på gas, så skal du først og fremmest tilslutte en gasflaske i autocamperens gasrum. Herefter åbnes hovedafbryderen inde i autocamperen (typisk sidder gashanen i et skab under vasken eller ved køkkenskuffen). Til sidst kan du tænde varmeovnen ved at holde en knap nede, så gassen løber til. Ovnen tænder selv og du kan se en lille blå gasflamme gennem et lille "vindue" i varmeovnen.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan varmeapparatet virker i netop din model.

Gas - Hvor og hvordan bytter jeg gasflasker undervejs?

Når du afhenter autocamperen følger der en eller to gasflasker med, typisk en fuld og en brugt. Hvis du løber tør for gas undervejs, så kan du bytte gasflasker på mange tankstationer og de fleste campingpladser. Nogle steder kan du genopfylde flaskerne i stedet for at bytte (afhænger af land og gasventil). I nogle lande må du ikke bytte til andre typer flasker eller udenlandske gasflasker.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan gasflasken monteres og hvad byttereglerne er.

Vand - Hvordan påfylder jeg vand?

Når du skal påfylde vand på tanken, skal du blot skrue det udvendige dæksel af og fylde vand på med en vandslange eller en vanddunk med tragt eller en helt ren vandkande.

De fleste autocampere har en vandtank på 50-100 liter. Det er rigeligt til nogle dage på farten og fricampering. Vandet fra vandtanken er ikke beregnet til at drikke, men primært til vask, bad og især toiletskyl. Du kan godt benytte vandet fra vandtanken til madlavning, husk blot at koge det. Der findes tabletter og væsker til at holde vandet i vandtanken friskt og rent.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan vand påfyldes i netop din model.

Vand - Hvordan kommer jeg af med spildevandet?

Når du benytter vand i autocamperens vask, så ryger spildevandet i en indbygget spildevandstank (også kaldet grey water tank). Denne tank tømmes nemt ved at køre autocamperen hen til en tømmestation på campingpladsen eller på en rasteplads, så autocamperen afløbsrør er placeret direkte over afløbet i jorden. Herefter skal du blot åbne hanen og lade indholdet løbe ud. Husk at lukke for hanen igen. Hvis du benytter dig af fricamping og stellplatz, så er der ikke altid mulighed for at tømme spildevandstanken - husk derfor at gøre det i tide.

Ved afhentning af autocamperen kan du få demonstreret hvordan tømning af spildevandstanken fungerer i netop din model.

Markise - Hvordan fungerer den?

Hvis din autocamper har en markise, vil du få demonstreret hvordan den virker i netop din model. Nogle markiser er elektriske og du skal blot trykke på en knap, men andre skal rulles ud manuelt og nogle stænger skal klappes ned eller sættes på. På nogle modeller skal du montere barduner for at stabilisere markisen.

 

Opbevaring - Hvor opbevarer jeg min bagage?

 I de helt små campingbusser er der ikke meget bagageplads, derfor skal du pakke let og gerne i bløde tasker, som kan foldes sammen når du har pakket ud. Der findes små overskabe hvor du kan opbevare dit tøj og under sengen er der plads til lidt større grej.

I de mere almindelige autocampere, (fx. delintegreret, alkove og helintegreret) er der god plads til både tøj og andet grej inkl. sportsudstyr. Du finder overskabe fordelt indvendigt i autocamperen og her kan du placere tøj og personlige genstande. Mange autocampere har en "garage" under den bagerste dobbeltseng, hvor der er god plads til store genstande, opbevaring af tasker, sko, campingmøbler, grill og sportsudstyr, fx. golfbags og stand-up paddle boards m.v. Nogle udlejningsautocampere er "født" med fastmonteret cykelstativ bagpå og på nogle autocampere er det tilvalg, dvs. ekstraudstyr, som kan lejes (husk at bestille hjemmefra).

Europa:
Hvis du medbringer tung bagage (fx. cykler, golf bags, paddle boards, dykkerudstyr mv.), så skal du være opmærksom på at den samlede vægt ikke må overstige 3500 kg, da overlæs kan blive en meget dyr fornøjelse i Europa.

Nordamerika:
I USA og Canada er der ingen problemer med vægtgrænser.

Varme - Kan man holde varmen i en autocamper?

Svaret er ja - alle udlejningsmodeller er godt polstret til at modstå forårets og efterårets lunefulde vejr. Takket være den indbyggede varmeovn, som kører på gas (og i nogle tilfælde strøm), er indeklimaet ganske behageligt, selv når temperaturen falder udenfor. Nogle modeller har også indbygget gulvvarme - dog kun når autocamperen er tilsluttet strøm.

Planlægger du at leje en autocamper i vintermånederne, fx. for at tage på vintercamping eller skiferie til Sverige, Norge eller Alperne hvor der er sne, is og meget koldt - så skal du være opmærksom på, at ikke alle vores udlejningspartnere tilbyder autocampere der er vinterisoleret. Tag kontakt i god tid, så finder vi sammen en løsning.

Kontakt os