Bilkirkegården tæt på Ryd

Gamle, klassiske biler omringet af skovens træer og buske

To kilometer vest for Ryd i Småland finder du et område fyldt med gamle biler. Bilkirkegården stammer fra 1940'er, hvor Åke Danielsson startede en skrothandel med biler fra 1940'erne og 1950'erne. Efter anden verdenskrig var bilerne blevet allemandseje, men man brugte ikke tid på at vedligeholde dem. Åke så derfor en forretningsmulighed i bilerne, som blev blev efterladt i området og startede sin skrothandel, hvilket var noget helt nyt for tiden. Hans skrothandel lå dengang ved en hovedvej med mange forbipasserende, men i 1960'erne blev der bygget en ny hovedvej, som gjorde, at der blev længere mellem kunderne. Åke blev dog ved med at arbejde i sin skrot handel, helt indtil han flyttede på plejehjem i 1992, hvor han lod bilerne blive stående, og de har siden fået lov til at forfalde. 

Allerede når du stiger ud af din bil, kan du se de gamle biler - mere eller mindre forfaldne. I alt er der omkring 150 biler heriblandt mærkerne som Morris, Austin og sågar en gammel Scania fra 1933. Bilerne er sunket halvt ned i skovbunden og malingen er for længst skallet af. Mossen er kravlet ind over de mørnede sæder, og buske og træer er vokset ud gennem det, der engang var ruder. 

I mange år var der heftig debat om bilkirkegårdens eksistens, og kommunalbestyrelsen krævede bilkirkegården ryddet. Dette vakte dog stor modstand blandt de lokale, bilentusiaster og Smålands Museum, og efter lang tids debat lykkedes det i 2001 at få kommunalbestyrelsen overtalt til at lade bilkirkegården ligge indtil 2050. Skal du nå at opleve de mange biler gemt i skoven, skal du derfor ikke vente alt for længe. Med årene gør naturen også sit indtog, og med tiden vil skoven have opslugt de gamle biler. 

Anbefalet af Christina, Rejsesepcialist

Har du interesse for gamle biler, så kan du sagtens bruge lidt tid på dette sjove stop. Husk dog lukkede sko da der flere steder ligger glasskår på jorden, hvorfor jeg vil anbefale jer at lade hunden være i bilen - hvis I har taget denne med på ferie.

Kort

Vis på kort