Linnés Råshult Kulturreservat

Historie, natur og økologi

Råshult byder på en fantastisk tidsrejse tilbage til det 18. århundredes landskaber og haver. Råshult Södregård blev Sveriges tiende kulturreservat i 2002 og det blev muligt at bevare større kulturelt og historisk værdifulde miljøer ved at danne kulturreservater. Formålet er at vise, hvordan tidligere generationer har brugt de naturlige betingelser for deres levebrød og at synliggøre sporene fra denne praksis for den besøgende.

Kulturreservatet er skabt for at bevare og bringe det tidlige 18. århundredes landskab til live ved Carl von Linnés fødested. Kulturreservatet er 42 ha stort med et gårdmiljø, private jorder og udmarker, der grænser op til Såganässjön. Der er afmærkede stier i hele reservatet, som I som kan følge. Med brochuren "Kulturstigarna i Råshult", som kan købes på stedet, får I mere information om, hvad I ser under jeres tur rundt i reservatet.

Navnet Råshult kommer fra 'rås', som betyder sump eller dal, og slutningen -hult, der betyder lille skov eller lund. Stedsnavne, der ender på -hult, er ofte fra middelalderen. Som besøgende kan I gå frit ad stierne og opleve, hvordan et landskab fra det 18. århundrede ser ud og fungerer, og hvordan det vokser. Reservatet er nomineret til UNESCO Verdensarv.

Den hyggelige café tilbyder hjemmelavede økologiske produkter fra kager (som småländsk ostkaka) til den innovative og velsmagende vegetariske buffet og har også udviklet en ny vegetarisk børnemenu.

Carl von Linné

I Stenbrohult plantede far Nils Linné sin have. Linné skriver i 1741 "Haven, som min far, pastoren Hr Nils Linné, anlagde her, havde flere slags urter end nogen have i Småland, og denne have har givet mig uudslukkelig kærlighed til urter". Carl får sin egen lille have at tage sig af "Carl's Garden". Han pålægges af sin far at huske navnene på planterne, ellers fik han ikke noget nyt. Dette betød, at Linné gennem hele sit liv havde "en lidenskabelig interesse i navne".

I klassificeringssystemet Systema Naturae delte han naturen i tre kongeriger: planter, dyr og klipper. Han deler planterne efter udseende i 24 klasser. Med sit latinske navnesystem skabte han regler for, hvordan man navngiver de forskellige naturarter. Han navngav 8.000 planter og 4.000 dyrearter samt mineraler. Linné var yderst nysgerrig, og hans ønske om at opgøre, arrangere og navngive naturen kom til at dominere en hel periode med videnskabelig historie - Linné-æraen. 

Linné var en yderst produktiv forfatter. I alt skrev han mere end 70 bøger og 300 videnskabelige afhandlinger i løbet af sit liv. Linné skrev normalt på latin men også på svensk. Mange af de latinske afhandlinger er tilgængelige i svensk oversættelse.

Kort

Vis på kort