Middelalderbyen Evora

UNESCO-byen er som et stort museum

Kommer du fra Lissabon, er der ca. 140 kilometers kørsel til Evora, Alentejo-provinsens hovedstad, der er kendt for sin skønhed med smalle brostensbelagte gader og den historiske bymidte, der minder om et stort friluftsmuseum. Den romerske og mauriske indflydelse er tydelig med enestående, gamle templer og monumenter, der har givet bymidten en fornem plads på UNESCOs verdensarvsliste. Du kan se byen på en lang dagstur fra Lissabon, men Evora fortjener en overnatning eller to.

Gå i hyggelige gader med templer og katedraler

Når du ankommer til Evora, bør du koncentrere dig om området inden for den gamle bymur fra middelalderen. Det er her de fleste seværdigheder ligger blandt smalle gader med små originale butikker, hyggelige cafeer og restauranter. Melder sulten sig, så kast dig ud i et traditionelt måltid, der fx kan bestå af svinekød og muslinger med koriander, du bør krydre med et glas af den fyldige vin fra området.

Højdepunkter i Evora

 • Praca do Giraldo - den største plads i Evora og byens historiske midtpunkt. Foran den gamle St. Anton kirke står den smukke Fonte Henriquina-fontæne fra 1570 med 8 vandstråler, der repræsenterer de otte gader, der fører til pladsen. Nyd et glas vin eller et godt måltid på en af restauranterne på bytorvet, mens du beundrer omgivelserne og det herlige leben.
   
 • Evora romerske tempel - et af Evoras fineste monumenter er det flot bevarede, romerske tempel, der er placeret på byens højest punkt. Du kan ikke undgå at få øje på det.
   
 • Chapel of Bones - kapellet er en fascinerende men også makaber seværdighed. Du bliver mødt af knogler fra flere end 5.000 mennesker, der nærmest er støbt ind i vægge og søjler. Kapellet ligger i forbindelse med den kridhvide kirke, Igreja de Sao Francisco.
   
 • Evora akvædukten - det er et imponerende byggeprojekt fra det 16. århundrede, der leverede rent drikkevand til Evora ved at forbinde byen med den nærmeste flod. Akvædukten skærer sig gennem byen og når op i 25 meters højde.
   
 • Almendres Cromlech - har du tiden til det, kan du tage en udflugt til de mystiske stendysser fra den neolitiske periode mellem 5000 og 2000 år f.Kr. Almendres Cromlech består af 95 oprejste sten, der danner to store stencirkler. Området ligger ca. 30 km vest for Evora, og er frit tilgængeligt uden hegn og entre.

Kort

Vis på kort