Tempelridderbyen Tomar

I tempelriddernes fodspor

Tomar er navnet på denne charmerende ”Tempelridder by”, mindre end to timers kørsel mod nord fra Lissabon. Byens stolthed er den imponerende tempelridderborg, men det er også en super hyggelig by, der oser af ægte portugisisk charme. Her er elegante, gamle broer over floden Nabão, et flot bytorv belagt med smukke fliser og omgivet af restauranter med udsigt til rådhuset og en katolsk kirke. I de smalle gader ligger små butikker og hyggelige cafeer, hvor du kan smage på de lokale kager som fx squash queijadas (ostekager) eller Fatias de Tomas – skiver der er kogt i en speciel gryde med masser af sukker og æggeblommer.

En af Portugals mange seværdigheder på UNESCO´s verdensarvsliste

Højdepunktet i Tomar er uden tvivl tempelridderborgen fra det 12. århundrede, der kom på UNESCO´s verdensarvsliste i 1983. Den ligger på en høj ved den gamle bydel og kan ses over alt i byen. Borgen byder på mange hyggelige ”gårdhaver”, som er smukt dekoreret med de karakteristiske blå/hvide håndmalede fliser og en flot udsigt ud over Tomar.

Du bør også besøge Kristi klosterkomplekset, der blev opført på samme tid som borgen. Klosteret er dekoreret fra gulv til loft med flotte håndmalede motiver af bl.a. tempelridderne.

Det er en god ide at besøge borgen og klosterkomplekset fra morgenstunden. Det åbner kl. 9:30 og allerede ved 10-tiden begynder de først turistbusser at melde deres ankomst. Entreen til borgen er ca. 7-8 euro (2019 priser) og du bør afsætte 2–3 timer til besøget.

Henrik fra butikken i Aalborg

Lidt uden for Tomar står det imponerende bygningsværk, Aqueduto dos Pegões. Ækvadukten blev opført for at transporterer vand fra landsbyen Pegões til Kristi klosteret. Det er et fantastisk flot motiv, der venter på dit besøg.

I slutningen af juni arrangerer byen deres egen festival, for at fejre dens rige middelalderhistorie til ære for tempelridderne.

Kort

Vis på kort