1200-talsslottet Eilean Donan

Kom med bag kulissen på film-slottet

James Bond, Highlander, Mio, Min Mio, Lokkeduen og mange flere populære titler har brugt Eilean Donan som filmkulisse. Og det er ikke svært at se, hvorfor stedet har fundet vej ind i fiktionens verden. Det ekstremt velholdte 1200-talsslot har nemlig noget helt eventyrligt over sig, som det ligger dér på en lille ø, hvor tre store søer flyder sammen. Besøger du slottet på din kør-selv-ferie i Skotlands højland, venter der spændende historier om både Bonnie Prince Charlie, klan-fejder og ikke mindst om filmene, der er blevet optaget på det idylliske slot.

Inspiration

Et mylder af historier bag de tykke mure

Den noget proppede parkeringsplads vidner om Eilean Donans popularitet. Det er nok et af de mest fotograferede slotte i det skotske højland. For mange står det også højt på listen over must sees på kør-selv-ferien i Skotland, især hvis turen går til den mageløse Isle of Skye ikke så langt derfra.

Selv hvis du er typen, der løber skrigende væk fra de større turistattraktioner, så bør du overveje at gøre en undtagelse med Eilean Donan. Det restaurerede slot giver nemlig en helt særlig mulighed for at snuse lidt til Skotlands mægtige fortid. Som forsvarsværn mod vikingerne, hjem for flere højlandsklaner, en del af Bonnie Prince Charlies jakobit-oprør i 1719 og senest som base for helte som James Bond (Filmen The World is not Enough) gemmer de tykke mure på et mylder af spændende historier. Dem får du ganske detaljeret fortalt, hvis du går rundt på slottet med audioguiden (inkl. i entrépris) ved øret.

En tur over broen til Eilean Donan er en tur tilbage i tiden

Det, der dog i sidste ende tiltrækker langt de fleste, undertegnede inkluderet, er dog den helt eventyrlige aura, slottet besidder. De massive murvægge og den fine, buede stenbro, der ligger omkranset af bløde højlandsbakker og spejlblanke lochs, er et særsyn. Slottets indre gård med udsigt over landskabet er så romantisk, at det ikke er svært at se, hvorfor mange vælger netop Eilean Donan som ramme om deres bryllup.

De tætte korridorer, den elegante storsal og det gamle køkken med det originale interiør, klan-memorabilia og krigshistoriske attributter gør det nemt at forestille sig livet på slottet i gamle dage. Det er en fascinerende rejse tilbage i tiden.

Kort

Vis på kort