Crathes Castle

Et slot fyldt med historie, myter og spøgelser

I den nordøstlige del af Skotland, ligger det betagende Crathes Castle fra det 16. århundrede. Det har være Burnett-familiens ejendom indtil 1951, da det blev overført til The National Trust of Scotland. Slottet ligger i smukke omgivelser og er gennem årene blevet kendt for mere end sin historie og arkitektur - det har sin del af spøgelseshistorier, der har drillet besøgende og pirret fantasien i årevis. Et hvidt og et grønt kvindespøgelse huser rundt i slottet, og det siges at dronning Victoria så det ene af dem.

Det mest kendte spøgelse, skulle være et af Burnett-familiens døtre, der havde et hemmeligt forhold til en staldknægt og blev gravid. Hun holdt det skjult til hun fødte, men da hendes far opdagede det, blev han rødglædende af raseri og pludselig forsvandt både pigen og babyen. I dag viser hun sig i ”Den Grønne Kvindes Rum” som en ung kvinde med et barn eller en grøn kugle, der bevæger sig gennem rummet og ind i pejsen.

Det hvide kvindespøgelse er en kvinde ved navn Bertha, der skulle giftes med den unge Alexander Burnett. Desværre faldt hun ikke i Alexanders mors (Lady Agnes) smag – hun mente at hendes søn havde fortjent noget bedre og hun forgiftede den stakkels Bertha. Da hendes forældre skulle hente hendes døde krop, skreg lady Anges pludselig ”Hun kommer, Hun kommer!” og hun faldt selv død om. Det siges at Bertha dukker op på årsdagen for hendes død.

Selve Crathes Castle er en skøn labyrint af gange, tårne og værelser med portrætter af Burnett-familien, smukke antikke møbler og flotte malede lofter. Udenfor ligger Den Murede Have - the Walled Garden - der er opdelt i otte sektioner i hvert deres tema med springvand, roser og sjældne planter, hvor nogle blev plantet tilbage i 1702. Når sommeren nærmer sig, eksploderer haven i alle regnbuens farver, når hække, bede og blomster åbner sig op mod solens stråler.

Crathes Castle ligger ca. 200 kilometer nord for Edinburgh.

Kort

Vis på kort