Spændende kultur i lavlandet

Lavlandets perler

Modsat højlandets rå og dramatiske scenarier vil en kør-selv-rejse i lavlandet byde på et frugtbart og lettere tilgængeligt landskab. I kan fx køre til Loch Lomonds skovfyldte bredder og nyde en skøn dag med bådture eller lade jer opsluge af den øde stilhed på de grønne højdedrag i Queen Elizabeth Forest Park og på de smukke heder i Clyde Muirshiel Regional Park. Kører I til Kilmartin Glen vil I derimod opleve én af de sagnomspundne stencirkler og 350 andre oldgamle, fascinerende monumenter.

inspiration

Kontrastfyldte Edinburgh

Edinburgh er en overset perle, hvor elegant arkitektur a la Rom møder afslappet skotsk folkeånd på lokale pubber og barer med omfavnende gæstfrihed. Det er en by, der på én gang er stor og føles lille, intim og imødekommende. Og så bugner den af lækker shopping og udsøgt gastronomi. Edinburghs specielle stemninger mærker I, når I besøger Edinburgh Castle, går blandt de smukke victorianske bygninger på Royal Mile, Grassmarket og fortryllende Victoria Street eller forvilder jer rundt i smågyderne. Børnene vil elske en tur under jorden i Mary King’s Close, hvor historiske karakterer kommer til live. Edinburgh har virkelig noget for enhver.

KOSMOPOLITISKE GLASGOW

Glasgow er uprætentiøs, undervurderet og har en ungdommelig glød midt i den mørke gotiske arkitektur, der næsten opleves bedst i regnvejr. Gå på opdagelse i byens trendy oaser, udforsk den pulserende musikscene på pubberne og smag whisky i lange baner. Højkultur findes der masser af på University of Glasgow og Kelvingrove Art Gallery og Museum, der er et virvar af stor kunst og kitsch. Her i byen mødes nyt og gammelt, ikke mindst i gastronomien, der udvikler sig i rivende fart. Glasgow bør opleves med alle sanserne.

HISTORIEN LEVER I CULROSS, STIRLING OG ST ANDREWS

I Culross mærker I for alvor historiens vinger baske, for den pittoreske by står næsten som den gjorde i det 17. århundrede. Hvidvaskede småhuse med røde tegltage kranser det okkerfarvede Culross Palace, der egentlig er en herregård, og dets velduftende haver. Stirling er ligeledes svøbt i århundreders historie og fortiden runger i den gamle bydels krogede gader. Fra den spektakulære borg kan I spejde over det skotske lavlands frodige marklandskab. I St Andrews møder I en anden historie, nemlig golfsportens, og byen er et must for golf-entusiaster

BØLGEBAKKER I BORDERS

I det sydligste Skotland græsser utallige får og Galloway-kvæg på grønne frimærker indhegnet af stenmure, og floderne snor sig mellem halvskallede bjergtoppe og skove i forskellige nuancer i Galloway Forest Park. I kan gå på opdagelse i elegante gamle klosterbygninger som de såkaldte ”Four Magnificent Abbeys”: Kelso, Jedburg, Dryburgh og Melrose. Der er også mulighed for at besøge imposante borge og slotte som Abbotsford House, Floors Castle, Traquair House, Caerlaverock Castle, der hver især er smukke repræsentanter for Skotlands dramatiske historie. I byer som Peebles og Newton Stewart leves livet i samme rolige tempo, som bakkerne bugter sig.

kort

Vis på kort