Tobermory Distillery

kunst og natur

Tobermory blev etableret i 1798 og er Isle of Mulls eneste whiskydestilleri og et af de ældste, kommercielle destillerier i Skotland. På Mull fejrer man kreativitet i naturen. Det ser man tydeligt i de farverige huse i Tobermory, indrammet af den smukke ø's rige og dramatiske landskab. Og lidenskaben for kunst i naturen afspejles ikke kun i havnens vand men i den karakteristiske spiritus, der fremstilles her på kystdestilleriet.

Tobermory lokker med en fængslende charme, der simpelthen er unik. Det samme gælder deres whisky. Hver tønde, der produceres, indeholder essensen af øen, når den lagrer: De hvirvlende tåger, havets salt, århundreder med myter og sagn. At smage Tobermory's whisky er som at smage Tobermory.

Og det er ikke kun den idylliske beliggenhed, der gør den speciel. Tobermory Distillery producerer også to forskellige, men lige så tillokkende, single malts: Den frugtagtige, ikke-tørvede Tobermory og den mere robuste og røgede Ledaig. Hver malt afspejler den inspirerende ø - fra den lyse og farverige Tobermory med pulserende frugt, krydderi og fine undertoner af salt, der reflekterer havet omkring øen, til den mere robuste, tørvede Ledaig med en røget sødme og jordagtige toner.

 

 

Inspiration

klar, pågående og direkte

Caol Ila er en lettere røget whisky, og deres 12-års single malt whisky hører ikke til de kraftigste fra øen Islay. De mest røgede whiskier er Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg, der alle kommer fra Islay. Nogen mener at smagen af tang kan fornemmes fra destilleriets beliggenhed ud til haven, men whiskyen lagres på det skotske fastland, hvor den også hældes på træfade. Caol Ilas whisky kommer derfor ikke i kontakt med Islays havluft, i modsætning til de øvrige mærker, der lagres på øen.

Caol Ila har en ren og let smag, hvilket er usædvanligt på Islay, måske på grund af de høje destillationsapparater. Mange bryder sig ikke om de meget røgede whiskyer, så har har Caol Ila sin chance. Den mindst røgede whisky fra Islay er fra Bunnahabhain Distillery, som ligger tæt på Caol Ila. Ca. 95% af den lyse, næsten blege Caol Ila, går til blended whiskyer som Johnnie Walker og Black Bottle. Som det har været siden destilleriet åbnede sine døre for første gang, stiger det rene kildevand i Caol Ila op fra kalksten i den nærliggende Loch nam Ban og løber mod havet ved destilleriet.

Kort

Vis på kort