Basílica Catedral de la Asunción de León

Et af gotikkens hovedværker i Spanien

Er der en bygning i León, der ikke er til at komme udenom, så er det byens Cathedral de León, der er byens vartegn. Katedralens historie går helt tilbage til det 10. århundrede, hvor opførelsen af den første katedral blev påbegyndt for at markere sejren over maurerne ved slaget ved San Esteban de Gormaz. Den nuværende katedral blev påbegyndt i det 13. århundrede i en periode, og er stærkt inspireret af samtidige kirkebyggerier i Tyskland og Frankrig, hvor specielt katedralen i Reims må siges at være et forbillede.

Katedralen i León er et af gotikkens hovedværker i Spanien med et markant udtryk i de to tårne. Tårnene fremstår selvstændige i forhold til kirkens hovedbygning, så de udgør tre selvstændige enheder i katedralens virkningsfulde facade.

Lysindfaldet i katedralen er imponerende, da det falder gennem i alt 130 vinduer med glasmalerier samt tre rosenvinduer. Glasmalerierne har et samlet areal på små 1.800 kvm, og de er reelt udarbejdet over en tidsperiode på 700 år fra det 13. til det 20. århundrede.

Kort

Vis på kort