Den spanske nationalhelt El Cid

Prototypen på en castiliansk ridder

El Cid er en spansk nationalhelt, der opnåede sit ry under den spanske kamp om at befri landet fra maurerne. Historien begynder i byen Vivar, der ligger blot 9 kilometer nord for Burgos og i dag kaldes Vivar del Cid, hvor Rodrigo Diaz de Vivar blev født. Han var søn af en castiliansk herremand, så det faldt naturligt at tage i tjeneste hos først kong Sancho 2 af Kastillien og deltage både i strider mod maurerne, men også mellem medlemmer af kongefamilien, der bekrigede og myrdede hinanden.

I dette forløb skiftede El Cid endda arbejdsgiver, da han kom i unåde på den spanske side, hvorfor han skiftede over til den mauriske modpart. Det er dog ikke dette forhold, der huskes i dag, hvor El Cid er berømmet af både spanske og udenlandske digtere, men hans tilbagevenden til spansk side, hvor han befriede Valencia fra maurerne.

El Cid er ikke blot udødeliggjort i litteraturen, men hans bedrifter er tillige vist på biograflærredet i eventyrfilmen El Cid, hvor han blev skildret af Charles Heston.

Rundt omkring i spanske byer kan I finde statuer af El Cid, hvor han oftest ses til hest i dramatiske kamplignende situationer. I kan finde statuer af El Cid fx i Burgos på pladsen opkaldt efter ham - Plaza de Mio Cid – i Sevilla og Leon, hvilket viser hans ry landet rundt, men at han er kendt verden rundt kan ses af statuer i Balboa Park i San Diego og foran Hispanic Society of Amerca Museum i New York.

El Cid døde i 1099 og er begravet i katedralen i Burgos.

Kort

Vis på kort