Fromista - et stop på Jakobsvejen

Et nationalt monument

Frómista er i dag bare en lille by med lige over 800 indbyggere, og alligevel har den en markant betydning fra den gang den var en langt større by. Når I kommer mod byen, kan I allerede på afstand se hvor mange kirker, som byen har. Her finder I Iglesia San Pedro og Iglesia de Santa María del Castillo, men det er Iglesia de San Martin de Fromista, som byen er kendt for.

Fromista ligger på pilgrimsvejen til Santiago de Compostela og tilbage i det 11.århundrede har der ligget en kirke her. Iglesia de San Martin de Fromista var en del af et benediktinerkloster på stedet, der dog blev forladt af munkene efter blot få hundrede år. Kirken gennemgik i de efterfølgende århundreder adskillige om- og tilbygninger inden den i den sene Middelalder gik i forfald og i det 19. århundrede opgivet som kirke.

Men da bygningen er et af de bedste eksempler på romanske kirkebygninger i Spanien, blev den allerede i 1894 erklæret et nationalt monument og ført tilbage til sit oprindelige arkitektoniske udtryk.

Kirken er i al sin enkelthed utrolig udtryksfuld med sine meget enkle linjer i bygningen kombineret med en utrolig smuk udsmykning. Det stærke lys som giver et flot spil i den romanske arkitektur, understøttes af effekten af lys og skygge i kirkens byggematerialer. Kirken er enkel og udtryksfuld med sin enkle byggestil med to tårne i de bagerste hjørner og et større på kirkens forside.

Fromista er også kendt for et af de større transportmæssige ingeniørarbejder – Canal de Castilla - der blev påbegyndt i midten af 1700-tallet for at udvikle regionen økonomisk. Byggeriet tog godt 100 år og endte med en kanal på over 200 km med en samlet højdeforskel på 150 meter. Specielt ved Fromista kan I se nogle af de mange sluser på kanalen, og de er helt specielle ved deres buede ovale form, der gjorde dem i stand til at holde til presset fra vandet og den omliggende jord.

Kort

Vis på kort