Hovedbyen i Kantabrien - Santander

Monarkernes og fiskerne by

Santander er hovedstad i den autonome og historiske region Cantabria. Byen er lokaliseret  det sted på kysten, hvor de bedste forhold godt i læ fra stormene i Biscaya Bugten, er for at anlægge en havn på den nordlige kyst af den Iberiske halvø. Her har siden oldtiden været en betydningsfuld havn, og senere voksede den i takt med søfarten og handelen med den nye verden, til i dag at være en vigtig fiskerihavn med færgeforbindelser til fx England.

I den nyere tid har Santander i det 19. og 20. århundrede været præget af en umiskendelig kombination af royal indflydelse kombineret med den lokale fiskeritradition. Se byens kvarterer fyldt med majestætiske bygninger, hvor Magdalena Paladset klart er det mest kendte, og kombineret med byens fiskerkvarter giver det spændvidden i byen. Santanders placering ved havet og dens tradition for fiskeri giver de bedste muligheder for at prøve det traditionelle køkken med blæksprutter i forskellige kombinationer – stegte kaldet rabas eller med løg kaldet maganas – eller muslinger i alle variationer.

Santander blev i 1941 ramt af en storbrand, der over to dage lagde en stor del af middelalderbyen og mange af dens historiske bygninger i aske. De vigtigste bygninger blev genopført, men branden betød at byens gamle og mindre træbygninger med karakteristiske balkoner blev afløst af større boligblokke.

Inspiration

Nogle af Santanders højdepunkter

Trods storbranden er det genopbyggede Santander klart værd at besøge, og mens du er her så gå ikke glip af disse højdepunkter.

Byens katedral Catedral de la Asunción med sine to gotiske kirker bygget oven på hinanden. Den nederste er Iglesia del Santíssimo Cristo, som stammer fra det 13. århundrede, mens den øverste oprindelig er fra det 14. århundrede, men genopbygget efter at være ramt af branden i 1941.

Besøg også byen to markeder - Mercado del Este fra 1842 der med sine butikker og barer lægger op til en pause på turen rundt i byen. Markedet ligger mellem Plaza Pombo og Plaza Porticada og har fået sit navn efter sin beliggenhed øst for byens største marked, Mercado de la Esperanza. Her bag byens rådhus finder I byens livlige fødevaremarkedet Mercado de la Esperanza fra 1904. Markedet er med 80 boder, hvorfra der sælges fisk og skaldyr, kød, ost og lækre bagværk det bedste sted, hvor I kan lære det kantabriske køkken at kende ved at smage på lokale lækkerier.

Og ja – hvis du tænker på den store Santander bank, så er det her den stammer fra.

Kort

Vis på kort