Moské-katedralen La Mezquita i Córdoba

Et kirkebesøg du aldrig glemmer

Har du nogensinde stået med den ene fod i en moské og den anden i en domkirke? Dét kan du i La Mezquita, hvor rød-hvide mauriske dobbeltbuer står i slående kontrast til katedralens kridhvide krummelurer. Córdobas imponerende moské-katedral er en unik oplevelse, der med sin collage af kristne kapeller og muslimske minder giver et enestående indblik i byens komplekse religionshistorie. Den UNESCO-beskyttede kirkebygning er et absolut must see, når kør-selv-ferien går til Córdoba.

Inspiration

Vanvittige hvælvinger og minutiøse mosaikker

Gennem porten Puerta del Perdón ”tilgivelsens dør” kan du skimte gårdhavens appelsintræer med dybgrønne blade, der vejer i vinden. Appelsinlunden med de parallelle, højtravende træer er som en udendørs version af den oprindelige moskés bjergtagende søjleskov. Rød-hvide dobbeltbuer danner et farverigt tag over de mere end 850 søjler i den tidligere moské, som indrammer domkirken, der knejser i moskébygningens midte.

Domkirkens midterskib er overdækket af en imponerende italiensk kuppel, der med sine hvidmalede hvælvinger, guldindfattede træskæringer og smukke ovenlys indhyller den centrale del af La Mezquita i et gyldent skær. Katolske kapeller, farverige mosaikker og imponerende altertavler komplimenterer den oprindelige moskés kniplingslignende Almohad-buer og rød-hvide hvælvinger. I kirkens østvendte mur findes den måske smukkeste del af bygningen; Mihrab’en. Den lille niche, der viser retningen mod Mekka, er som et gyldent nøglehul smukt flankeret af søjler, arabisk skrift i guld og omkranset af et imponerende træskærerarbejde af naturmotiver.

Córdobas religiøse smeltedigel

Katedralbygningen er allestedsnærværende i den sydspanske by, og klokketårnet Torre del Alminar pryder byens skyline. La Mezquita var oprindeligt en moské, grundlagt i 786-788 af den muslimske konge Abd al-Rahman, og har gennemgået tre store udvidelser under skiftende arabiske overhoveder. I 1500-tallet, da byen igen var i kristen magt, blev centrale dele af moskéen revet ned og domkirken opført i bygningens midte.

Det betød, at kristen og muslimsk arkitektur i dag ses i én og samme bygning, der fremstår som et 24.000 kvadratmeter stort kulturmøde mellem de to verdensreligioner og deres symboler, relikvier og byggetraditioner. Moské-katedralens mange rum understreger kompleksiteten i samspillet mellem den mauriske og den europæiske kirkearkitektur, og dialogen mellem islam og kristendom i La Mezquitas fantastiske haller giver en følelse af at stå midt mellem to verdener.


"Klokketårnet tager sig allerbedst ud fra Calleja de las Flores, nordøst for Mezquitaen. Bestig den stejle gade og få et fint glimt af tårnets top gennem blomster i fuldt flor i potterne på husmurene."


Kort

Vis på kort