Eketorps Borg - genopført jernalderborg

Fra jernalder til middelalder

Eketorps Borg i det sydlige Øland kan dateres helt tilbage til 300-tallet og har været i brug ad tre omgange i løbet af de efterfølgende 1000 år. I begyndelsen fungerede borgen som et tilflugtssted for områdets befolkning, og i jernalderen blev borgen et permanet beboelsessted med huse og stalde, og borganlægget blev udvidet fra en omkreds på 57 meter til 80 meter. 

Efter at have været forladt i ca. 300 år blev borgen igen taget i brug i den tidlige middelalder og udvidet til hele 120 meter i diameter. Befolkningen voksede og levede af landbrug, handel og håndværk. 

I perioden 1964-1974 blev resterne af jernalderborgen Eketorp udgravet og efterfølgende genopført, så den i dag fungerer som et levende museum. I højsæsonen er der mulighed for en rundvisning, hvor man møder borgens personale, der er iført forhistoriske klæder, mens de udfører dagligdags arbejde. Der arrangeres også hele temadage hvor børn og voksne kan være med til at lave håndværk, prøve tøj og skyde med bue og pil.

Eketorps Borg ligger ved naturområdet Stora Alvaret, så kombiner disse to oplevelser for en samlet forståelse af naturen og hvorledes menneskene har udnyttet området.

Kort

Vis på kort