Stora Alvaret - UNESCO-natur

Kalkstensslette med orkidéer på Øland

Øland har utrolig meget at byde på - ikke mindst naturen, der er går fra gold til frodige landskaber. Den kalkrige undergrund og det tørre klima, der pludselig kan skifte til nedbør i store mængder, har givet de bedste vilkår for et helt unikt planteliv på øen.

Stora Alvaret, der ligger på den sydlige del af øen, dækker over en kalkstensslette på hele 500 km². Du oplever bedst naturområdet ved at snøre vandreskoene og gå på opdagelse i den særegne natur, der kom på UNESCO´s verdensarvsliste i 2001. Den store slette kan se barsk ud og minde om et ørkenlandskab om sommeren, men kigger du nærmere, opdager du en stor variation af mos og lave blomster og planter. Måske er du heldig at finde orkidéer i kalkunderlagets sprækker, men hold også øje med kugleblomsten, der er almindelig i Mellemøsten, Nordafrika og Sydeuropa.

Det særprægede landskab skyldes de mange græssende kreaturer, der holder plantebestanden nede, og indsamlingen af brænde gennem tiderne, hvilket har givet de bedste betingelser for det planteliv, du kan se i dag.

Stora Alvaret ligger ved Eketorps Borg, så kombiner disse to oplevelser for en samlet forståelse af naturen og hvorledes menneskene har udnyttet området.

Kort

Vis på kort