Naturreservatet Ekstakusten

Gotlands smukkeste kyststrækning

Om efteråret, når vinden står lige på og høje bølger brydes mod stranden, kan Naturreservatet Ekstakusten virke særdeles ugæstfri. Men på en mild sommeraften, når solen går ned bag Karlsöarna, kan I opleve Gotlands mest fantastiske udsigt. Reservatet består af en cirka fire km. lang del af Ekstakusten og strækker sig fra Tomsarve mølle og Skansudd sydpå til Hammarudd. Hele kyststrækningen er kendetegnet ved smukt formede strandvolde af grus og sten.

Vegetationen er fattig tæt på vandet. De eneste ting, der vokser her, er tørkebestandige græsser og urter som Fåresvingel, Smalbladet Timian, Røllike, Gul Snerre, Bidende Stenurt, Kattefod, Bakketidsel, Klithøgeurt og Slangehoved samt lav og mos. På mere sandede områder forekommer Hjelme, Sandsalat, Strandfladbælg, Strandarve og Strandsennep. Umiddelbart nord for Kronvalls fiskerby er en lille bestand af den beskyttede plante Strand-Mandstro.

Længere inde i landet overtager en lavt-voksende kystskov landskabet, hvor de yderste fyrretræer og graner er stærkt afrettede af vind og saltstænk og bogstaveligt talt kravler langs jorden. I den midterste del af reservatet ligger Kronvall, en fiskerby, der i ældre tider var meget større end den er i dag. Ifølge legenden var det ved Kronvall, at den danske kong Valdemar Atterdag og hans hær landede den 22. juli 1361.

Skansudd er opkaldt efter fortet, der ligger her. Forsvarsanlægget, der blev bygget i årene 1712-1713, består af en ca. 130 meter lang, 4-6 meter bred og 1-1,5 meter høj dæmning af grus og sand.

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie