Tjelvars Grav på Gotland

Tjelvar bar ild til landet

”På Gotland var der først en mand ved navn Tjelvar. På det tidspunkt var Gotland bundet af mørke kræfter, så om dagen sank øen i havet, og om natten steg den igen. Denne mand bragte ild til landet, og siden da sank øen aldrig mere i havet”. Sådan begynder Gutasagaen fra begyndelsen af ​​det 13. århundrede, som handler om Gotlands ældste historie indtil indførelsen af ​​kristendommen.

Tjelvar siges at være begravet i den smukke 18 meter lange og op til fem meter brede skibssætning i en lille rydning i skoven. Skibsvraget er fyldt med klipper, der danner et dæk. De ca. 55 sten, der danner skibets ræling, buer nedad mod midten af ​​skibet, så for- og agterstævnene står højt.

Tjelvars grav er rejst i den yngre bronzealder ca. 1100-500 fvt., og Tjelvar har, hvis han ligger begravet her, nok snarere være en stormand eller høvding i bronzealderen end den første gotlænding, som kom til øen. I Bronzealdereni spillede skibe en helt central rolle i gotlændingenes hverdag og i livet efter, og at blive begravet i en grav formet som et stenskib var en symbolsk handling, som skulle føre den døde over havet og ind i evigheden.

Tjelvars grav ligger ca. 10 km syd for Slite på Gotlands østkyst. Følg vej 146 sydpå fra Slite. Inden den lille by Tjälder fører en grusvej 1,8 km ind i skoven til skibssætningen. 

Kort

Vis på kort

Oplev Sverige - skab din egen historie