Lund - den historiske universitetsby

Er Lund mere dansk end svensk?

Lund er en af Sveriges ældste byer og er grundlagt i år 990, da Skåne stadig var en del af Danmark og endda en kort periode Danmarks hovedstad. Katedralskolen i Lund, grundlagt i 1085, er faktisk Danmarks ældste skole og Lunds universitet med næsten 50.000 studerende skaber en særlig stemning i byen. Lund domineres af den tusind år gamle domkirke, en af Sveriges mest besøgte kirker. Et af Lunds smukkeste steder er den 'Botaniska trädgården' ved universitetet lige øst for domkirken. Haven, der dateres tilbage til 1600-tallet, rummer mere end 7000 forskellige plantearter og er et attraktivt åndehul for byens studerende og andre, der søger fred.

Også frilandsmuseet "Kulturen i Lund" er populært. Her kan I gå ind i de gamle huse og opleve, hvordan folk levede fra Middelalderen og frem til 1930´erne. Bag domkirken ligger endvidere "Historiska Museum" med en stor samling kirkekunst.

Når I går rundt i Lunds historiske gader, føler Ipå mange måder, at byen med sine bindingsværkshuse, brostensbelagte gader, masser af cykler og hyggelige cafeer næsten er mere dansk end en dansk by. Lund er på mange måder alt det vi forbinder med en hyggelig dansk by. Besøg også den svenske udgave af Torvehallerne - den hyggelige "Saluhallen", hvor I kan smage på de mange fristende delikatesser.

Kort

Vis på kort