Kruger National Park

Verdens bedste safaripark

Kruger er en af verdens bedste safariparker. Hverken mere eller mindre. Den nu over 100 år gamle park kan med sin store variation af dyr og natur sagtens hamle op med opkomlinge både andre steder i Sydafrika og resten af kontinentet. Vejene er gode, og mange af dyrene er efterhånden vant til selskab af de underlige firhjulede væsener, så du kan komme tæt på dem. Som gæst i Kruger National Park bliver du forkælet med alt fra komfortable overnatningscamps til spektakulære naturoplevelser.

Inspiration

Godt 100 år gammel og større end nogensinde

Buskmændene var her først, og deres hulemalerier er spredt ud over hele parken. Men ellers var det boerrepublikken Transvaals præsident, Paul Kruger, en passioneret jæger, der i 1898 indså behovet for beskyttelse af Sydafrikas natur og vilde dyr. Han etablerede Sabie Game Reserve, og i 1926 blev flere omkringliggende områder lagt sammen til Kruger National Park. 

Parken er siden blevet udvidet flere gange. For nylig dannede man Great Limpopo Transfrontier Park på 35.000 kvadratkilometer - kun få tusinde kvadratkilometer mindre end Danmarks samlede areal. Parken strækker sig ind i nabolandene Mozambique og Zimbabwe.

1 dag eller 1 uge?

Kruger skal opleves. Men turen skal planlægges grundigt, og da der er rift om sengene, er det en god idé at bestille plads i god tid. Det første du skal afgøre er, hvor meget tid, du vil bruge og hvad du vil se. Selve Kruger er 21.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til cirka 2/3 af Jyllands størrelse, og det er altså ikke muligt at se det hele på én dag.

Parken er 350 km lang og ca. 65 km bred. Der er tolv lejre eller restcamps, som overnatningsstederne hedder, med hytter, bungalows, safaritelte og nogle steder camping. Desuden er der mindre lejre ude i selve bushen plus enkelte luksuslodges.

Årstiderne - hvilken er bedst?

Du skal også afgøre, hvilken årstid, du synes er bedst. Vinteren (april-august) har lune, solrige dage og kolde nætter, men normalt ingen regn. En varm jakke eller to er nødvendigt morgen og aften. Der er færre blade på træerne, mindre vand i floderne og det er derfor nemmere at se dyrene. Sommeren er varm, ofte rigtig varm, og fugtig. Det er regntid og regnen kommer i korte skyl, især om eftermiddagen, men landskabet er grønt og det vrimler med nyfødte unger.

Alle årstider er spændende at opleve Kruger i, men mange foretrækker dog forår og efterår, hvor det hverken er bidende koldt, voldsomt regnfuldt og hvor dagene er solrige og varme.

Sydlige Kruger

Denne del af parken er den mest populære del med flest dyr, veletablerede veje og floder som elefanter, flodheste og løver samles om. Den er nem at komme til, da den ligger i kortest afstand til Pretoria og Johannesburg. Her ligger hovedlejren Skukuza med en stor butik, restaurant, biograf og sågar et bibliotek. En anden populær lejr er Lower Sabie, der med sin placering ved bredden af floden Sabie, er et af de bedste udsigtspunkter i Kruger.

Midterste Kruger

Den midterste del af parken byder på store græssletter med antiloper, løver og elefanter. Her ligger den flotte Olifantslejr på en bakketop med skøn udsigt over landskabet. Satara er Krugers næststørste lejr som er et godt udgangspunkt for ture i området.

Nordlige Kruger

Her vokser mopanitræet - og det elsker elefanterne, der samler sig i området omkring det. Den nordlige del af parken er mere vild og utilgængelig med store bøffel- og elefanthorder. Her færdes leoparder og kuduer i flæng.

Private Game Reserves

Lige uden for den statsejede Kruger ligger der en række private dyrereservater med lodges i luksusklassen. Her foregår al safari i åbne firehjulstrækkere, og guiderne kender området og kommunikerer løbende indbyrdes for at sikre, at gæsterne får set flest mulige dyr. Der er ikke hegn mellem Kruger og de private reservater, så dyrene kan bevæge sig frit mellem områderne.

Kort

Vis på kort