Kruger Nationalpark

Verdens bedste safaripark

Kruger er en af verdens bedste safariparker. Hverken mere eller mindre. Den nu over 100 år gamle park kan med sin store variation af dyr og natur sagtens hamle op med opkomlinge både andre steder i Sydafrika og resten af kontinentet. Vejene er gode. Mange dyr er efterhånden vant til selskab af de underlige firhjulede væsener, så du kan komme tæt på dem.

Men husk grundreglerne: Det er dyrene, der bor her. Du er kun gæst og gæster tager hensyn og forstyrrer ikke unødigt. Gæsterne bliver der til gengæld taget hånd om. Parken er forsynet med komfortable overnatningscamps strøet ud over hele området med en lind hånd.

Inspiration

Godt 100 år gammel og større end nogensinde

Buskmændene var her først. Deres hulemalerier er spredt udover parken. Men ellers var det boerrepublikken Transvaals præsident, Paul Kruger, en passioneret jæger, der i 1898 indså behovet for beskyttelse af natur og vilde dyr. Han etablerede Sabie Game Reserve. Shingwedzi kom til i 1906 og i 1926 blev områderne lagt sammen til Kruger National Park.

Parken er siden blevet udvidet flere gange. For nylig dannede man Great Limpopo Transfrontier Park på 35.000 kvadratkilometer - kun få tusinde kvadratkilometer mindre end Danmarks samlede areal. Parken strækker sig ind i nabolandene Mozambique og Zimbabwe.

1 dag eller 1 uge?

Kruger skal opleves. Men turen skal planlægges grundigt, for der er rift om sengene. Bestil plads i god tid. Det første du skal afgøre er, hvor megen tid du vil bruge. Og hvad du vil se. Selve Kruger er 21.000 km2 stor, d.v.s. omkring 2/3 af Jyllands størrelse.

Den er 350 km lang og ca. 65 km bred. Der er ni indkørsler og 12 lejre eller restcamps, som overnatningsstederne hedder, med hytter, bungalows, safaritelte og nogle steder camping. Desuden er der mindre lejre ude i selve bushen plus enkelte luksuslodger, hvor ophold og udflugter købes i en samlet pakke inden ankomst.

Årstiderne - hvilken er bedst?

Du skal også afgøre, hvilken årstid, du synes er bedst. Vinteren (april-august) har lune, solrige dage, men kolde nætter. Normalt ingen regn. En varm jakke eller to er nødvendigt morgen og aften. Der er færre blade på træerne, mindre vand i floderne og nemmere at se dyrene. Sommeren er varm, ofte rigtig varm og fugtig. Det er regntid og regnen kommer i korte skyl, især om eftermiddagen. Landskabet er grønt og det vrimler med nyfødte unger. 

Alle årstider er anvendelige i Kruger, men mange foretrækker forår og efterår, hvor det ikke bliver så bidende koldt, og hvor det ikke regner voldsomt meget. Men hvor dagene er solrige og dejligt varme.

147 arter dyr

Der er ikke færre end 147 arter dyr og 50 arter fisk (de er nu lidt svære at få øje på), 507 fugle, 34 amfibier, 116 krybdyr og 1980 planter- og træarter i Kruger. Fx er der hele 27.000 bøfler, 5.100 giraffer, 86.000 impalaer, cirka 1.000 leoparder, 1.500 løver, 5.000 næsehorn og cirka 12.000 elefanter.

Sydlige Kruger

Den mest populære del med flest dyr, godt med veje og floder. Nem at komme til, fordi det ligger tættest på Pretoria og Johannesburg. Flodheste, elefanter, giraffer, bøfler og de mange antiloper samles om floder og vandhul. Velforsynet med lejre. Her ligger hovedlejren Skukuza med stor butik, restaurant, biograf, bibliotek etc. En populær lejr er Lower Sabie på bredden af floden Sabie. Et af de bedste udsigtspunkter i Kruger.

Midterste Kruger

Store græssletter med store antilopehjorder, der tiltrækker rovdyr som løver, leoparder og geparder. Men også mange elefanter. Her ligger bl.a. den flotte Olifants-lejr på en bakketop med skøn udsigt over landskabet. Satara er Krugers næststørste lejr – ikke nogen oplevelse i sig selv, men et godt udgangspunkt for ture i området. I Letaba er der et elefantmuseum.

Nordlige Kruger

Her vokser mopanitræet, og det elsker elefanterne. En mere vild og utilgængelig del af parken, der er præget af bøffel- og elefanthjorder, men også leoparder og kudu. Lidt færre overnatningsmuligheder, men stadig nok, hvis du bestiller i god tid. Mopani ligger smukt ved en dam, der tiltrækker mange tørstige dyr.

Få dig et ægte Wild Card

Har du planer om et længere ophold i en af nationalparkerne eller er I flere personer eller måske en hel familie, kan det være en god idé at købe et såkaldt Wild Card, der gør det hele lidt billigere. Læs meget mere på adressen. Kortet giver også rabat til en række andre seværdigheder.

Værd at vide om Kruger

Det er ikke tilladt at være ude i parken uden for åbningstiderne. Fartbegrænsning: Max 50 km på asfalteret vej, 40 km på grusvej. Vigepligt: Dyrene har altid forkørselsret. Vand: Husk drikkevand. Det kan blive rigtig varmt i Kruger. En vandflaske eller fire i bilen gør underværker.

Private Game Reserves

Lige uden for den statsejede Kruger ligger der en række private dyrereservater med private lodger i luksusklassen. Her foregår al safari i åbne firehjulstrækkere. Guiderne kender deres område og kommunikerer med hinanden, så gæsterne får set flest mulige dyr.

Der er ikke noget hegn mellem Kruger og de private reservater, så dyrene kan bevæge sig som de vil. Det kendteste område er Sabi Sand og andBeyond Ngala. Lidt længere nordpå ligger Tshukudu og Balule med bl.a. Mpala. Inde i Kruger er der enkelte privatejede luksuslodges, bl.a. Lukimbi, Jock og Imbali.

Ekstra oplevelser

 • Bushvelds camps
  Mindre lejre ude i bushen. Primitivt i nær kontakt med naturen. Overnatning i hytter.
 • Natsafari
  En anderledes og meget spændende måde at se dyrene på. I åbne safaribiler med guide og kraftig lyskaster.
 • Safari til fods
  Ture med guide morgen og aften.
 • Wilderness Trails
  Vandreture i to-tre dage med guide. Overnatning i hytter. Syv ruter forskellige steder i parken.
 • Cykling
  Tre forskellige ruter fra 12 km til 24 km for mountain bikes. Udgangspunkt og udlejning: Olifants.
 • Golf i vildnisset
  Golfbane ved Skukuza (ni huller) og i den kendte Hans Merensky Golfklub (18 huller) ved Phalaborwa.

Kort

Vis på kort

Oplev sydafrika