Kender du The Big Five?

Mød dem i Kruger nationalpark

Uanset om du besøger Sydafrika på en rundrejse eller kør-selv-ferie er en fotosafari i en af nationalparkerne næsten obligatorisk. Se om du kan nå at spotte de fem store; løven, elefanten, leoparden, næsehornet og bøflen og husk kameraet og tålmodigheden, for selvom du ikke ser alle fem dyrearter, så er der masser af andre spændende indtryk. Kruger nationalpark er et rigtig godt sted at komme tæt på det vilde og fascinerende dyreliv, og på en guidet tur vil turlederne oftest fortælle en masse spændende om dyrene.

Inspiration

Tag på fotosafari 

Mange tager på safari i dag med håb om at spotte The Big Five, som er blevet et almenkendt udtryk på savannen. The Big Five dækker over løven, leoparden, elefanten, næsehornet og bøflen. Det er en gammel jagtbetegnelse, som blev brugt af storvildtjægere om de fem dyr. Selvom man hurtigt kan tro det, så er det ikke dyrenes størrelse, der er ligger bag navnet, men derimod sværhedsgraden og den fare, der var forbundet med at jage de fem dyrearter - alle viser nemlig et voldsomt temperament, når de føler sig truet, hvilket har gjort dem til de sværeste og mest frygtindgydende byttedyr for jægere. 

Storvildtjagt i Afrika går flere tusinder år tilbage, og kunne man som jæger komme hjem med skind, kød eller horn fra et af de populære vilddyr, gav det stor respekt og prestige blandt andre jægere.
I dag er det dog forbudt at jage i langt de fleste af Afrikas nationalparker, heriblandt også i Kruger National Park, som er hjem for alle dyrene der er kendt under The Big Five. 

Løven 

Løven er en af de meget populære "fem store". Der er omkring 1.500 løver i Kruger, hvor de lever i flok på op til 25 sammen. Hunløverne lever i flok hele livet, mens hannerne ofte tvinges til at forlade flokken, når de bliver stærke nok til at konkurrere med alfahannen. I det fri bliver løver typisk ikke særlig gamle, da de ofte dør i kamp, inden de når en høj alder. Løver i fangenskab kan blive op til 20 år, mens de vilde løver typisk bliver 12-14 år.

Leoparden

Leoparden er en af de mere sjældne syn i Kruger. Der findes ca. 1.000 i parken, og de lever alle alene når de ikke har unger. De er mest aktive om natten og bruger det meste af dagen på at sove i træer eller buske, hvilket gør det ekstra svært at spotte dem. Du skal virkelig se godt efter, for at opdage dem. 

Elefanten

Elefanten er det største og tungeste landdyr i verden, og det finder vi også i Kruger. Ca. 12.000 af dem bor i parken. Elefanterne lever i store grupper bestående af hunelefanter og deres unger, mens hanelefanterne vandrer alene det meste af tiden. Den afrikanske elefant kan blive op til 70 år i det fri.

Næsehornet 

Der lever to slags næsehorn i Kruger - det sorte og det hvide. Næsehornene er de mest truede af The Big Five med kun omkring 350 sorte næsehorn i parken, og 7.000 - 12.000 hvide. Hornene er meget eftertragtede i Asien og Mellemøsten, da de fejlagtigt siges at skulle have helbredende effekter, hvilket har ført til intens jagt på det store dyr. 

Bøflen 

Bøflen er muligvis den farligste af The Big Five, da den ikke giver nogle advarselssignaler inden den angriber, modsat de andre arter i den famøse dyregruppe. Omkring 27.000 bøfler finder vi i Kruger, hvor det sociale dyr kan leve i store flokke på op til 1500 bøfler. 

Kort

Vis på kort

Oplev Sydafrika - skab din egen historie

De bedste oplevelser i Sydafrika

Fra Cape Town til Kruger