Rejser til Johannesburg

johannesburg - Guldets by

Johannesburg er det økonomiske centrum i Sydafrika og med sine mere end 5 mio. indbyggere, er byen en af de største i Afrika. Byen er fyldt af kontraster, der afspejler både den økonomiske udvikling og den store forskel i velfærd i befolkningen. Johannesburg er et trafikalt knudepunkt, som er svært at komme udenom ved rejser til Sydafrika, hvorfor det kan være værd at tilbringe en enkelt dag og nat her for at danne sig sit eget indtryk af byen.

inspiration

Vis på kort

Downtown Johannesburg

Johannesburg er en afrikansk storby med alt, hvad det indebærer: Gadehandel, travlhed, menneskevirvar, larm og lommetyve. Plus en heftig trafik, hvor den, der kommer først, næsten altid har retten på sin side. Johannesburg er ikke en by for nybegyndere.

Vil du ud i det kaotiske virvar, så gør det sammen med en lokalkendt – gerne en guide på en guidet bytur. Og lyt til de råd, du får på hotellet og hos din biludlejer. Selv om sikkerheds-situationen er blevet forbedret de senere år, er der stadig grund til at holde øjne og ører åbne.
 

Top of Africa

Det er relativt beskedent med seværdigheder i selve centrum. Fra Top of Africa på 50. etage i Carlton Center er der en storslået udsigt til resten af Afrika. Oppe ved hovedbanegården ligger det fornemme Art Gallery og en smule længere mod nord et gammelt fængsel, der nu er museum og hjemsted for landets forfatningsdomstol, Constitution Hill. Hold dig væk fra bydelene Hillbrow og Berea, der regeres af mafiagrupper, narkohandlere og deres prostituerede.

 

Johannesburgs nyeste forlystelsesområde er Newtown

Her ved vartegnet, Nelson Mandela Bridge, ligger det etnografiske museum, Museum Africa. Lige om hjørnet finder du det spændende Market Theatre, kendt for kritik af magthaverne i apartheid tiden.

Restauranten Gramadoleas serverer traditionelle afrikanske retter med kudu, krokodille og andet godt vildt. 50 meter oppe ad gaden holder den gamle jazzklub Kippies til, og i området er der flere gallerier, jazzklubber som Bassline, bryggeri og musikforretninger. For at gøre det hele lidt nemmere ligger også turistbureauet Gauteng Tourism her.

 

Melville

Charmerende bydel med sydeuropæisk atmosfære og stribevis af skønne gæstehuse og restauranter. Gå efter Fourth Street, hvor der såvel er mozambiquanske fiskerestauranter med krydrede peri-peri retter, udendørs pubber og trendy musiksteder. Her kan du sagtens få et par aftener eller nætter til at gå.

 

Sandton

Centrum for byens mondæne forstæder i nord. Sikkerhedssituationen i det gamle Johannesburg har fået de fleste virksomheder, banker, forsikringsselskaber og sågar børsen til at flytte nordpå til disse fornemme og meget sikrere forstæder i og omkring Sandton. Her bor folk bag høje mure og elektriske hegn. Der er vagtfolk overalt, lækre hoteller, restauranter, barer, natklubber og store butikscentre, der nemt slår det, du kender hjemmefra. Her bor der flest hvide, men den sorte over- og middelklasse er på vej med syvmilestøvler. 

Et virkelig godt måltid? Prøv Linger Longer, Auberge Michelle eller 1886. Men der er hundredvis af andre glimrende muligheder.

 

Soweto

Det mest kendte boligkvarterer for sorte, også kaldet townships. Stribevis af små, kedelige tændstikhuse i grå cementsten afløses af lige så grå herberger og regulære slumområder med blikskure og sækkelærred. Vandhaner ude på gaden, åben kloak. Med andre ord: En helt anden verden end byen med de lækre forstæder mod nord. Oprindelig stedet, hvor de hvide dumpede den sorte arbejdskraft, der byggede deres velfærdsstat.

Ude af syn, ude af sind. Soweto er et godt sted at lære og forstå, hvad apartheid reelt var. Her boede Nelson Mandela og Desmond Tutu, her blev oprørene mod apartheid planlagt og frihedscharteret vedtaget i 1955. Her gik man på gaden, brændte sine forhadte id-papirerer, gennemførte boykot på boykot og blev straffet med fængsel i årevis, skudt og dræbt. 

I dag er Soweto en turistmagnet med masser af guidede ture både til de rige og fattige dele af bydelen. Turen går via Mandelas hus, museet om oprøret i 1976 og mordet på den unge Hector Pieterson til et af de lokale værtshuse, Shebeens. Overvej en overnatning i et af de nye gæstehuse og nyd lidt traditionel jazz på et af værtshusene.

Apartheid Museet og Golf Reef City

På vejen fra Johannesburg til Soweto ligger Apartheid Museet, der i billeder, film, taler og video genopliver rædslerne under apartheid.

Ved siden af ligger forlystelsesparken Gold Reef City. Den er opført omkring Crown Mine, minen hvor guldeventyret startede sidst i 1800-tallet. Tivoli, rutschebane, adgang til mineskakter og rekonstruktion af huse fra dengang.

 

Kør videre fra Johannesburg

Østpå til Kruger

Vælg hovedvejen mod Kruger. Kører du direkte fra den internationale O.R. Tambo Lufthavn, skal du en smule mod syd, derefter fuld fart ud ad N12. Vejen skal bare over-stås. Den er lang, lige og kedelig. Først når du er i nærheden af Nelspruit er der grund til at stoppe, f.eks. ved drypstenshulerne Sudwala Caves. Derfra går vejen mod øst eller nordøst mod Kruger.

Nordpå fra Johannesburg til Pretoria

100 km mod nord ligger Sydafrikas hovedstad Pretoria. Herfra kan du tage hovedvej N1 videre mod nord til provinsen Limpopo mod natur-området Waterberg. Gør et stop ved de varme kilder i Bela Bela. Plan-lægger du en tur gennem Kruger fra nord til syd, er dette vejen at starte turen. Drej fra mod Kruger i Makhado. Mod nordvest fra Pretoria kan du tage N4 til Pilanesberg og Sun City og Madikwe Game Reserve helt oppe ved grænsen til Botswana.

Sydpå til Cape Town

Flere veje fører mod syd: Hoved-vejen N1 går til Cape Town via Free State og Bloemfontein. N12 går en smule mere mod vest, også til Cape Town, men via diamantbyen Kimberley. Den er en smule længere, men ikke så ualmindelig kedelig som N1. Endnu et hak mod vest fører N14 dig til Upington og den nordlige del af Northern Cape (inkl. nationalparkerne Kgalagadi og Augrabies Falls).

kontakt