Domkirken i Köln

Byens stolte vartegn

Kölner Dom med sine imponerende spir er nærmest Kölns vartegn. Hjørnestenen til den gotiske katedral blev lagt på Jomfru Marias Himmelfart den 15. august 1248. Dengang lå her allerede en kirke, men den ansås ikke som fornem nok til at huse resterne af de tre vise mænd, som ærkebiskop Rainald von Dassel havde bragt hjem til Köln. Og netop på grund af disse relikvier, blev katedralen et af de vigtigste pilgrimsmål i Europa. Domkirkens to massive tårne ​​har præget Kölns skyline siden de stod færdige i 1880.

Kölner Dom er byens næsthøjeste bygningsværk, kun overgået af telekommunikationstårnet, og katedralen har næsten 8.000 kvadratmeter gulvareal og kan rumme over 20.000 mennesker. Men sin imponerende gotiske arkitektur, de tre vise mænds relikvier, de smukke, farvede glasvinduer og de mange andre kunstskatte kom Kölner Dom på UNESCOs Verdensarvsliste i 1996. I dag er katedralen også Tysklands mest besøgte turistattraktion.

Under Anden Verdenskrig blev Köln voldsomt bombarderet, og selv om Kölner Dom blev stærkt beskadiget, er det intet mindre end et mirakel, at kirken overlevede de mange bombardementer. I dag er det faktorer som vejr- og miljøpåvirkninger der påvirker kirken, og der er over 80 stenhuggere, glasmagere, tagfolk og andre specialister, der konstant arbejder på vedligeholdelse og restaurering af katedralen.

Hvis I magter at blive endnu mere imponeret, end I blev, da I trådte ind i katedralen, og hvis I har mod på højder, lokker platformen i Kölner Doms sydtårn med en imponerende udsigt fra en højde på ca. 100 m, men for at nyde den imponerende udsigt over byen og Rhinen, skal I først bestige de 533 trin op til platformen. På turen op ad trapperne kommer I forbi klokkeskabet. Katedralen har otte klokker, hvor klokken St. Peters med sine 24 tons er den største frit svingende kirkeklokke i verden.

Kort

Vis på kort