Marktkirche i Halle

Martin Luthers originale dødsmaske

Martin Luthers originale dødsmaske og aftryk af hans hænder er udstillet i "Marktkirche Unser Lieben Frauen" i Halle (Saale). Marienbibliothek ligger lige ved siden af. Det er Tysklands ældste protestantiske kirkebibliotek og huser værdifulde unikke genstande fra reformationen, såsom den første tyske Luther-bibel fra 1534.

Kirken blev bygget mellem 1529 og 1554 og er den nyeste af byens middelalderkirker. På tysk forkortes dets officielle navn til "Liebfrauenkirche", men det kaldes også Marienkirche og Marktkirche. Kirkens to tårne "Hausmannstürme" kan bestiges. Der er 225 trappetrin op, men det er besværet værd. Når man endelig er kommet helt derop, hvor de to tårne er forbundet med hinanden med en gangbro, belønnes man med en eventyrlig udsigt over hele Halle!

Kirken erstattede to tidligere kirker ved markedspladsen og deres tårne ​​blev integreret i den nye bygning. Marktkirche betragtes som en af ​​de vigtigste bygninger i den sengotiske periode i det centrale Tyskland. Dens fire tårne ​​er sammen med Det Røde Tårn byens vartegn, og dets kaldenavn "Stadt der fünf Türme" (Byen med de fem tårne).

Justus Jonas introducerede reformationen i Halle, og hans ven Martin Luther prædikede i kirken. Komponisten George Frideric Händel blev døbt her og modtog sine første orgelundervisning. Johann Sebastian Bach inspicerede det nye orgel, og hans søn Wilhelm Friedemann Bach var organist i kirken. 

    Kort

    Vis på kort