Romerrigets grænser gennem Tyskland

Romerrigets beskyttelse mod de "vilde" germanske stammer

Er du på kør-selv-ferie gennem Tyskland, støder du ofte på rekonstruktioner og levn fra Romerriget. Flere steder kan du opleve den germanske Limes (The Lower German Limes og The Danube Limes) – en imponerende romerske militærstruktur, der blev bygget i det 1. århundrede e.Kr. Den utrolige grænsebefæstning bølgede sig mere end 550 kilometer langs Rhinen og gennem landskabet fra Mainz til Regensburg ved Donau. Grænsen skulle sikre Romerriget (datidens ”supermagt”) mod de vilde og aggressive germanske stammer mod nord.

Grænsebefæstning bestod af flere vagttårne, volde, borge og mure, der var bemandet med romerske soldater, som konstant spejdede efter fjenden. Ud over de mange militære konstruktioner, omfattede den øvre germanske Limes også bade, amfiteatre og byer.

Med tiden blev grænsen også et kulturelt mødested, hvor romerne og de germanske stammer kom i kontakt med hinanden. De mange grænseovergange tyder også på, der var en sandsynligvis blev handlet med de germanske stammer Efterhånden som romerne måtte trække sig længere og længere tilbage for at beskytte de mere centrale områder af Romerriget, blev grænsebefæstningen forladt i løbet af det 3. århundrede e.Kr. Men Limes' betydning havde sat sine spor, og blev for alvor anerkendt da det kom på UNESCO verdensarvsliste i 2005.

Kort

Vis på kort