Schloss Neuschwanstein

Tysklands mest berømte slot

Schloss Neuschwanstein blev opført af Kong Ludwig 2. af Bayern i 1869-86 i ekstrem nyromantisk stil på en klippetop højt over landsbyen Hohenschwangau ved Füssen i det sydvestlige Bayern. Kongen var besat af eventyr, og han brugte landets formue på at bygge pompøse slotte, der i dag står som unikke blik ind i den gale konges royale liv.

Udkastet til slottet blev lavet af teatermaleren Christian Jank med forbillede i middelalderborgen Wartburg i Thüringen. Indvendigt blev slottet udsmykket med temaer fra de middelalderlige legender, der dannede grundlag for Richard Wagners operaer, med hovedvægt på minnesangeren Tannhäuser samt gralsridderne Lohengrin og Parsifal. Kong Ludwig 2. byggede flere slotte, men Schloss Neuschwanstein er nok det berømteste og et af de mest besøgte turistmål i Tyskland. Neuschwannstein har endvidere inspireret Disney-eventyrernes romantiske slotte, så det er ikke mærkeligt, hvis tankerne flyver hen på sagnomspundne prinser og prinsesser.

Men man kan ikke bare komme og besøge slottet. I højsæsonen vil der være ekstremt lang ventetid bare for at købe billet, med mindre man har bestilt tid på forhånd online. Billetterne købes/udleveres 'nede' ved parkeringspladserne, hvorfra man enten kan gå de ca. 40 min. op til slottet eller tage en bus eller hestevogn. Når man køber billet får man en fast tid, f.eks. kl. 14.25, og det er vigtigt at man er oppe ved slottet til tiden, ellers bortfalder billetten, og man må starte forfra.

På slottet lukkes besøgende ind i grupper af 20-25 personer ca. hvert 5 minut og en guide aktiverer den audioguide, der er med i prisen. Det vil sige, at det er guiderne der bestemmer tiden i hvert enkelt rum, og efter 35 min. er man ude igen. Er man uheldig at være bagerst i gruppen, når man dårligt at se, hvad guiden fortæller om. Og da et besøg bestemt er ikke helt billigt, må det være op til den enkelte at afgøre om det er pengene og tiden værd.

Alternativt kan I beundre Slottet, der er noget af de det smukkeste Tyskland kan præstere, i hele sin naturskønne kulisse fra den adrenalinfremkaldende Marienbrücke eller tage vandreturen rundt til Schloss Neuschwanstein, Schloss Hohenschwangau og Pöllatschlucht. En forholdsvis let tur på 4,7 km der tager ca. 2 timer og har +/- 274 højdemeter. 

 

Kort

Vis på kort