Alamo-fortet i San Antonio

Fra missionærer til revolution

Oprindelig bygget i 1718 af spanske missionærer, som ville forkynde kristendommen overfor det lokale oprindelige folk. Det blev dog forladt i 1793 for derefter at blive taget i brug som fæstning nogle år senere. Det var her navnet Alamo opstod og fortet fik en helt central betydning i Texas uafhængighedskrig fra Mexico i 1836.

Texanske oprørere havde forskanset sig i Alamo, og hvor de til sidst blev overmandet og henrettet af den Mexicanske hær. Den voldsomme adfærd af de Mexicanske soldater opildnede mange fra Texas til at gå med i oprøret, som til sidst endte med den uafhængige stat, Republikken Texas. Denne historie overskygger fuldstændig stedets historie som Mission, og stedet er i dag kendt som en nærmest ikonisk fæstning i amerikansk historie.

Når I kommer ind i den gamle missionsbygning, så læg mærke til Dannebrog, der står lige indenfor til højre. For hver af de faldne texanere fra slaget om Alamo står et flag fra den stat eller det land, som de kom fra, og Dannebrog står til minde om den danske udvandrer Charles Zanco. Han deltog og faldt i kampen på texansk side, og ud over berømmelsen fra slaget er Charles Zanko også tilskrevet stjernen i det texanske flag, der symboliserer det uafhængige Texas.

San Antonio er også kendt for andre Missions, og sammen med 4 andre er Alamo optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Vi kan anbefale en rundtur til dem der er interesseret i en spændende historisk indblik i missionærernes historie i USA.

Kort

Vis på kort