Det skal du tænke på, når du planlægger kør-selv-ferie med børn

Få rejsespecialistens 6 bedste tips 

Med god planlægning er I allerede halvvejs til en succesfuld familieferie. For når I skal på kør-selv-ferie med børn er der nogle ting, som I bør tage med i overvejelserne for at skabe de bedste rammer for hele familien. Vores rejsespecialist Niels fra Aalborg er selv familiefar og hjælper hver dag børnefamilier med at skræddersy deres drømmerejser til hele verden.

Vi har fået hans bedste tips til, hvordan I planlægger dig til en rigtig god ferie for både voksne og børn.

Tips til rejseplanlægningen

1. lav en ruten med færre, men gode stop 

Aprissnar - børn på bagsædet

Det første, jeg plejer at sige til mine kunder, der planlægger kør-selv-ferie med børn er, at de skal huske at afsætte ekstra god tid! De fleste vil nemlig gerne nå rigtig mange stop og komme langt omkring.

Men der findes kun én ting, der er værre end at stresse fra sted til sted - og det er at stresse fra sted til sted med børn! Acceptér, at tingene simpelthen skal ske i et lidt langsommere tempo, når der er børn med.

Derfor handler det om at lave en rute, hvor I hverken skal køre for langt ad gangen eller haste for hurtigt videre.
 

2. Afsæt god tid til oplevelserne undervejs

Familie ved en sø

Måske har I en laaaaang liste over spændende ting, som I gerne vil opleve undervejs på kør-selv-ferien. Men når det kommer til børneferier, så bør det handle om at opleve bedst muligt og ikke mest muligt.

Som hovedregel, plejer jeg at anbefale, at I afsætter én dag til afslapning for hver dag, I skal opleve noget. Specielt hvis I rejser med mindre børn.

Det er nemlig vigtigt, at der også er tid til bare at være sammen, spille spil eller lege i poolen uden et tætpakket dagsprogram.

Derfor er det også en god idé på forhånd at udvælge nogle få oplevelser, der er vigtige for jer at få med. Så kan I nemlig sørge for at afsætte nogle ekstra dage lige præcis der.

Et andet tip er at planlægge i halve dage. Så kan I fx lave noget aktivt om formiddagen og slappe af på hotellet om eftermiddagen i stedet for at fylde hele dagen op.
 

 

3. Overvej hvor børnevenlig destinationen er

Børn hygger sig i gammel bydel i en by i Toscana, Italien

Der er ingen, der siger, at I ikke kan tage børnene med på kør-selv-ferie i fx det skotske højland eller franske vinland. Men det er altså ikke alle destinationer, der er lige gearet til børnefamilier.

Så vær opmærksom på, at det kan være sværere og måske dyrere at finde overnatning, der passer til familier med børn, børnevenlige restauranter osv. på visse destinationer.

I kender selvfølgelig jeres børn bedst, og hvis de ikke er til lange vandringer i naturen eller endeløse besøg i stille middelalderbyer, så kan ferien jo godt blive en kamp, hvis det er det eneste, området byder på.

Omvendt er der heller ingen, der siger, at I skal begrænse jer til steder med strand og vandland. Heldigvis gemmer langt de fleste destinationer på aktiviteter for både børn og voksne. Men jeg vil klart anbefale, at I gør jeres research ordentligt, inden I sætter jer fast på, hvor kør-selv-ferien skal gå hen. 

Se evt. vores kør-selv-forslag i børnehøjde for inspiration til jeres næste ferie.

 

4. overvej hvordan I skal sove undervejs

Familie med børn hygger sig i hotelseng tidlig morgen

Det virker måske som en lille ting - men det kan faktisk gøre en kæmpe forskel for jeres ferie: overvej, om I har brug for særskilte soverum eller måske et opholdsrum eller en balkon, som I kan hygge på om aftenen.

Det kan koste lidt ekstra, men for nogle par gør det en kæmpe forskel på ferie-overskuddet, at der plads til lidt voksentid. Andre har det fint med at lege stilleleg og blot læse i en bog eller bare slappe af om aftenen, når børnene er puttet.

I kan også vælge at variere det på rejsen, så I nogle steder vælger en dyrere værelsesløsning eller en hotellejlighed og andre steder bare nøjes med at sove sammen på et hotelværelse.
 

5. Gør de praktiske ting på rejsen nemt for dig selv og børnene

Lille dreng på sin kuffert i lufthavn

Der er bare nogle praktiske ting, som I skal klare på sådan en rejse. Fx er der ventetid i lufthavnen, bagage, der skal afhentes og en bil, der skal tjekkes ud/ind. Hvis dine børn er som børn er flest, så er tålmodighed nok ikke deres stærkeste egenskab.

Derfor er det smart at forberede jer godt på disse praktiske ting ved fx at sørge for, at komme i god tid i lufthavnen inden afgang og have god tid ved mellemlandinger, så I ikke skal stresse gennem lufthavnen.

Tjek også op på fx afhentningsprocedurer hos biludlejningen og om de har fast-track, så I hurtigt kommer igennem. Så bliver det nemmere for både voksne og børn at slappe af i det.

Og så er det rigtig godt at forberede børnene på, at der vil være nogle langtrukne ting undervejs, for så bliver de måske ikke så utålmodige.

 

6. Uforudsete ting kan opstå undervejs - det handler om hvordan I håndterer det

Forældre og lille datter med bærbar computer i lufthavnen

Det sidste punkt handler nok mere om indstilling end om planlægning, MEN ikke desto mindre kan det påvirke jeres ferie. Der kan altid opstå uforudsete ting undervejs på en rejse - forsinkede fly, strejker, problemer med afhentning af bilen eller hvad det nu måtte være. Det kan I aldrig helt gardere jer imod, men I kan vælge, hvordan I reagerer på det.

Hvis mor og far stresser, så stresser børnene også. Så tag en dyb indånding, hold hovedet koldt og lad være med at lade jer påvirke alt for meget af kaos omkring jer. Hvis I gør det, så er børnene som regel også rolige.

Børn har det desuden med at spejle forældrenes reaktioner, og hvis I siger, at det hele er træls, så vil de nok også synes det er træls. Hvis I derimod tager det hele med et smil, så kan børnene stadig synes det har været en fin dag, selvom der har været problemer i lufthavnen eller lignende.

Og som man siger: når børnene er glade, så er mor og far også glade.

Rejsespecialist NIels

Jeg elsker at rejse, og ferieoplevelser med venner og familie er noget af det bedste livet har at byde på. Jeg foretrækker at leje bil, når jer rejser, da det giver den ultimative frihed. Det er som regel på turene i bil, hvor vi gør impulsive stop, at vores bedste ferieoplevelser kommer.

Inspiration til børnefamilier - skab jeres egen historie

Skal vi hjælpe med at skræddersy jeres familieferie?

Tag en uforpligtende snak med vores specialister